Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Το 68% λέει «όχι» σε όνομα με χρήση του όρου «Μακεδονία»

Αντιμέτωποι με ένα ισχυρό μέτωπο της κοινής γνώμης, που τάσσεται αναφανδόν κατά μιας ενδεχόμενης λύσης του Σκοπιανού με σύνθετη ονομασία και χρήση του όρου «Μακεδονία», βρίσκονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί βάσει των οποίων προωθείται η σύναψη συμφωνίας με τη γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Με συντριπτικό τρόπο, πολίτες κάθε κομματικής προέλευσης απ’ όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας και ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας ορθώνουν ένα ηχηρό «όχι» στην προωθούμενη λύση, η οποία, όπως προκύπτει από τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Marc για το «ΘΕΜΑ», προσκρούει στη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών.

Σχεδόν 7 στους 10 Ελληνες (68%) απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» έναντι μόλις του 23,6% που επιλέγουν αυτό τον συμβιβασμό. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το ισχυρό απορριπτικό ρεύμα διατρέχει οριζόντια όλο το εκλογικό σώμα.

Aκόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «όχι» υπερέχει συντριπτικά ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, καθώς εξ αυτών τον συμβιβασμό επιλέγει μόνο ένας στους τέσσερις (25,2%). Αντιθέτως, το 63,8% όσων ψήφισαν το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα τον Σεπτέμβριο του 2015 ζητούν να απορριφθεί συμφωνία με σύνθετη ονομασία και χρήση του όρου «Μακεδονία». Οπως το ίδιο απαιτεί και το 67% όσων ψήφισαν τη Ν.Δ., στις τάξεις της οποίας οι θιασώτες του συμβιβασμού περιορίζονται στο 21,4%. Οι πλέον απορριπτικοί, πάντως, είναι οι ψηφοφόροι των υπολοίπων κομμάτων που λένε «όχι» σε ποσοστό 69,9%.

Μαχητικότεροι και λιγότερο συμβιβαστικοί στις απόψεις από τις οποίες διακατέχονται είναι, από την άλλη, οι γυναίκες, οι σχετικά νεότεροι και οι Βορειοελλαδίτες. Οπως προκύπτει από την ανάλυση των ευρημάτων της Marc, το «όχι» επιλέγει το 71,3% των γυναικών, ενώ στους άνδρες οι απορριπτικοί φτάνουν στο 64,9%. Σε σχέση με την ηλικιακή διάρθρωση συνεπέστεροι «Μακεδονομάχοι» αποδεικνύονται οι πολίτες της μέσης ηλικίας (35-54 ετών) με ποσοστό 73,7% και ακολουθούν οι νεότεροι (18-34) με ποσοστό 70,8%, ενώ κάπως διαλλακτικότεροι εμφανίζονται οι πιο ηλικιωμένοι (άνω των 55), που λένε «όχι» σε ποσοστό 62,2%.

Μικρές αλλά αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις καταγράφονται και ανάλογα με την περιοχή κατοικίας των ερωτωμένων. Δεν προκαλεί μάλλον εντύπωση ότι στη Μακεδονία και στη Θράκη το «όχι» φτάνει στο 73,3%, ενώ στην Αττική βρίσκεται στο 62,5%.


■ Σχεδόν 7 στους 10 Ελληνες απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Είναι χαρακτηριστικό ότι το «όχι» υπερέχει συντριπτικά ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, καθώς εξ αυτών τον συμβιβασμό επιλέγει μόνο ένας στους τέσσερις (25,2%).

■ Μαχητικότεροι και λιγότερο συμβιβαστικοί στις απόψεις από τις οποίες διακατέχονται είναι, από την άλλη, οι γυναίκες, οι σχετικά νεότεροι και οι Βορειοελλαδίτες. Σε σχέση με την ηλικιακή διάρθρωση, συνεπέστεροι «Μακεδονομάχοι» αποδεικνύονται οι πολίτες της μέσης ηλικίας (35-54 ετών) με ποσοστό 73,7% και ακολουθούν οι νεότεροι (18-34) με ποσοστό 70,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου