Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ερευνα: Πόσα πληρώνουν κάθε χρόνο οι Ελληνες από την τσέπη τους για γιατρούς και φάρμακα

Η έρευνα HELLAS HEALTH VII πραγματοποιήθηκε από τις 15 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ενηλίκων πολιτών, σε συνεργασία με την Metron Analysis και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως προέκυψε μάλιστα από την έρευνα, το 62% από τους 916 ερωτώμενους που τον τελευταίο χρόνο χρειάστηκε να ιατρική φροντίδα, αναγκάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του.

Από την άλλη, η έρευνα έδειξε ότι το 21% των ερωτώμενων δήλωσε ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη λόγω κόστους (53%), άλλης απασχόλησης (15%), από αμέλεια (11%) ή λόγω της μακράς αναμονής (11%).

Όσον αφορά στα φάρμακα, το 28% των ερωτώμενων δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο πλήρωσε από την τσέπη του τα φάρμακά του. Στο διάστημα αυτό των 12 μηνών, οι ερωτώμενοι δήλωσαν ότι το 30% των επισκέψεων στο φαρμακείο αφορούσε στην αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, εκ των οποίων το 35% ήταν αντιβιοτικά.

Το 36% γνωρίζει πολύ ή αρκετά τα γενόσημα φάρμακα και μόνο το 23% τα εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά. Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα, το 38% δεν γνωρίζει ότι τα γενόσημα φάρμακα κοστίζουν τα 2/3 της τιμής των πρωτοτύπων.

Το 42% προτιμά τα γενόσημα μόνο εάν το ποσό που εξοικονομεί είναι μεγάλο, το 27% προτιμά το πρωτότυπο φάρμακο ανεξαρτήτως τιμής και μόνο το 19% προτιμά πάντα το γενόσημο.

Παράλληλα, η έρευνα αναφέρει ότι ένας στους δυο ερωτώμενους απάντησε ότι ανησυχεί πολύ για την κάλυψη του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων και το 24% ανησυχεί λίγο και μόνο το 28% δεν ανησυχεί καθόλου.

Όσον αφορά στις υπηρεσίες υγείας το 37% απάντησε ότι απευθύνεται σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό για ιατρική φροντίδα, το 23% σε μη συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό, το 19% στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, το 7% στα δημόσια Πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ.

Εμβολιασμοί

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στους εμβολιασμούς τόσο των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα το 27% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στην ενήλικη ζωή του.
  • Όσον αφορά στον παιδικό εμβολιασμό το 94% των γονέων αναφέρει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη για τα παιδιά τους, ωστόσο αρκετοί δεν θυμούνται τα συγκεκριμένα εμβόλια που έχουν κάνει.
  • Το 58% των γονέων που δεν έχει εμβολιάσει τα παιδιά του αναφέρει ως κύριο λόγο τις διαφωνίες του και τις τυχόν παρενέργειες.
  • Το 64% των γονέων δηλώνει ενημερωμένο για τα οφέλη του εμβολιασμού, το 56% για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και το 41% για τους κινδύνους που απορρέουν από τον εμβολιασμό
  • Το 15% αναφέρει δυσκολίες στην προσπάθεια εμβολιασμού των παιδιών τους λόγω έλλειψης (64%), κόστους (34%), αδυναμία ραντεβού(10%).
  • Το 24% των γονέων έχει εμβολιάσει τα παιδιά τους έναντι του ιού HPV.
  • Οι περισσότεροι γονείς απευθύνονται σε ιδιώτη ιατρό για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου