Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ακόμα και την… προσωπικότητά μας

Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει και την προσωπικότητάς μας, κάνοντάς μας πιο ζεστούς και πιο ανοιχτούς στις κοινωνικές επαφές.

Το παραπάνω αποτελεί συμπέρασμα μιας νέας κινεζο-αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία βασίζεται στη διαπίστωση ότι ο χαρακτήρας των ανθρώπων και ενός λαού γενικότερα επηρεάζεται από το κλίμα, ενώ η θερμοκρασία παίζει βασικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κοινωνικό ψυχολόγο Λέι Γουάνγκ της Σχολής Ψυχολογικών και Γνωστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς «Nature Human Behaviour», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 5.500 ανθρώπους σε 59 κινεζικές πόλεις,καθώς και για περίπου 1,66 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Συσχετίζοντας τα στοιχεία της προσωπικότητας με τις μέσες θερμοκρασίες στα μέρη όπου μεγάλωσε κάθε άνθρωπος διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μεγαλώσει σε περιοχές με πιο ήπιο κλίμα και με ενδιάμεσες μέσες θερμοκρασίες (γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου), ήσαν γενικά πιο φιλικοί, ευσυνείδητοι, συναισθηματικά σταθεροί, εξωστρεφείς και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, σε σχέση με όσους είχαν μεγαλώσει σε πιο ακραία κλίματα, όπως τα πολύ πιο ψυχρά.

Αυτό ισχύει εξίσου σε δύο τελείως διαφορετικές χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, καθώς επίσης ανεξαρτήτως φύλου (άνδρες-γυναίκες), ηλικίας (νέοι-γέροι) και εισοδήματος (πλούσιοι-φτωχοί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου