Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Αφήστε τα παιδιά να βγάζουν selfies. Τους κάνουν καλό!

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι selfies διανύουν την καλύτερή τους περίοδο. Το 2014, η Google υπολόγισε, ότι λαμβάνονταν 93 εκατομμύρια περίπου selfie φωτογραφίες τη μέρα - και αυτό μόνο για τις συσκευές Android! Ιδιαίτερα τα παιδιά λατρεύουν τις selfies. Δεν υπάρχει μαμά εκεί έξω, που να κοιτάξει το κινητό της και να μη δει selfie των παιδιών της, τα οποία έχουν τη συνήθεια να παίρνουν κρυφά το κινητό των μανάδων τους και να τραβάνε δεκάδες selfies στη σειρά. Για τους εφήβους, οι selfies αποτελούν έναν ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης.

Αλλά περίμενε λίγο - τόσες selfies δε συμφωνείς, ότι καταντούν λίγο αηδία και δείχνουν και λίγο ναρκισσισμό; Υπάρχουν πολλές μελέτες και άρθρα σχετικά με το πώς οι selfies μπορούν να βλάψουν την αυτοεκτίμησή σου. Υπάρχει, όμως και η άλλη πλευρά, που διαφωνεί.

Αγκάλιασε τη συνήθεια του παιδιού σου! Σταμάτα να ανησυχείς! Να, γιατί:

Οι selfies στην πραγματικότητα ενισχύουν την αυτοεκτίμηση.

Η Dr. Pamela Rutledge, Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Παιδιού, διαπίστωσε, ότι οι selfies μπορούν να θεραπεύσουν την πληγωμένη αυτοεκτίμηση ενός παιδιού. «Η λήψη selfie φωτογραφιών από παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να τα βοηθήσει να επανεξετάσουν και να εκτιμήσουν τα θετικά γεγονότα της ζωής τους, αυξάνοντας τα θετικά τους συναισθήματα», ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο. Εντάξει, αν είναι έτσι, σίγουρα. «Ο υπερβολικός χρόνος, που αφιερώνεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και η ανάγκη έγκρισης από τους άλλους είναι, που μπορεί να αποδειχτεί προβληματική», ανέφερε. «Η ισορροπία είναι το κλειδί στη χρήση όλων των ψηφιακών εργαλείων».

Ελέγχουν τί εικόνα βγάζουν προς τα έξω.

Οι selfies επιτρέπουν στα παιδιά να εξερευνήσουν, πώς θέλουν να φαίνονται στον υπόλοιπο κόσμο και πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Σίγουρα, μπορεί να υπάρξουν θέματα σχετικά με την εικόνα που βγάζουν, ειδικά κατά την περίοδο, που φοράνε σιδεράκια (γι’ αυτό τα παιδιά λατρεύουν τα νέα, διαφανή σιδεράκια. Δε φαίνονται, άρα δεν έχουν ανάγκη να κρύψουν το χαμόγελό τους ή να ανησυχούν για υπολείμματα φαγητού, που μπορεί να κολλήσουν στα σιδεράκια). Οι selfies κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται, ότι έχουν τον έλεγχο και ότι μπορούν να διορθώσουν την εικόνα, που βγάζουν προς τα έξω.

«Δημιουργούν» αναμνήσεις.

Θα είσαι κάποτε ευγνώμων για το θησαυρό αυτό που λέγεται selfie και που τα παιδιά σου φροντίζουν από μόνα τους να σου εξασφαλίσουν. Μόλις τα παιδιά σου μεγαλώσουν και φύγουν από κοντά σου, θα τα παρακαλάς να βγάζουν selfies και να σου τις στέλνουν. Γι’ αυτό κοίτα να χαρείς τώρα, που σε παίρνει.

Μέσω των selfies έχεις πιο ξεκάθαρη εικόνα της διάθεσης και των συναισθημάτων του παιδιού σου.

Όταν το παιδί σου δε σου μιλάει, ίσως το κάνουν οι selfies. Όλοι γνωρίζουμε ότι, τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν, μοιράζονται όλο και λιγότερα με τους γονείς τους και μερικές φορές δεν τους μιλούν καθόλου (όλοι λίγο πολύ το κάναμε, έτσι;). Κοιτάζοντας τις selfie φωτογραφίες του παιδιού σου, μπορείς να πάρεις μία ιδέα για το τί συμβαίνει μέσα του και μπορείς να λάβεις την απαραίτητη βοήθεια, σε περίπτωση, που χρειαστεί!

Οι selfies βοηθούν τα παιδιά να θυμούνται τις περιπέτειές τους.

Η φωτογραφία με το ηλιοβασίλεμα στην παραλία είναι τέλεια, αλλά φωτογραφίες από τις διακοπές είναι ακόμα καλύτερες, όταν βρίσκεσαι και εσύ σε αυτές. Όταν ενθαρρύνεις τα παιδιά σου να βγάζουν selfies στις διακοπές, θα τα κάνει να αγαπήσουν αυτές τις αναμνήσεις περισσότερο στο μέλλον. Προσοχή μόνο, μην κάνουν τίποτα επικίνδυνο ή ανόητο, όπως το να σταθούν στην άκρη κανενός γκρεμού για να βγάλουν την τέλεια selfie με τη θέα από κάτω, εντάξει;

Οι selfies αναδιαμορφώνουν τα πρότυπα ομορφιάς.

Οι selfies θα μπορούσαμε να πούμε, ότι αποτελούν επανάσταση ενάντια στα «περιοριστικά» πρότυπα ομορφιάς. Από διασημότητες, όπως η Demi Lovato, που δημοσιεύει selfies της χωρίς ίχνος μακιγιάζ κάθε εβδομάδα μέχρι τους bloggers μόδας, οι οποίοι πλασάρουν φωτογραφίες παχουλών μοντέλων, οι selfies μας δείχνουν νέους τρόπους να είμαστε όμορφοι πέρα από τα μέχρι τώρα πρότυπα ομορφιάς. Αυτό είναι σίγουρα κάτι, για το οποίο πρέπει να γιορτάζουμε.

Ενισχύουν τη δημιουργικότητα.

Υπάρχει μια μορφή τέχνης, που λέγεται selfie. Απαιτεί σωστή τοποθέτηση στο χώρο, σωστά σκηνικά, σωστό φωτισμό, σωστή οπτική γωνία. Ολόκληρη επιστήμη, δηλαδή. Τα παιδιά δίνουν πολύ μεγάλη σημασία σε όλα τα παραπάνω, μιας και σκοπός τους είναι να βγάλουν την τέλεια selfie, που θα τους χαρίσει, αν όχι εκατοντάδες, τότε χιλιάδες like. Το να βγάζεις καλές (ή μάλλον σωστές selfies) απαιτεί μεγάλη ικανότητα, που θα σε βοηθήσει να εισέλθεις δυναμικά στον κόσμο της εργασίας, δεδομένου, ότι η εικόνα σήμερα καθοδηγεί τα πάντα.

Οι selfies είναι διασκεδαστικές!

Κι όμως! Οι selfies, είτε είναι «χαζές», σοβαρές ή για εντυπωσιασμό, είτε απλά τραβιούνται, για να περάσει η ώρα, μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα διασκεδαστικές. Τα παιδιά λατρεύουν να συμπεριλαμβάνουν και τους φίλους τους στις selfies, που ανεβάζουν, άρα έχουν και κοινωνικό ρόλο! Μην ανησυχείς τόσο. Μπορούν να γίνουν εξαιρετική ενασχόληση για τα παιδιά σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου