Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Ψυχρολουσία από τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ- Τι ανακοίνωσε ο υπ. Ενέργειας για τα αποτελέσματα

Λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου κατέδειξε η γεώτρηση στο κοίτασμα "Ονησίφορος-δυτικά", δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε διάσκεψη Τύπου την Τρίτη για την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο υπεράκτιο τεμάχιο «11» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, από την κοινοπραξία των εταιρειών Total/Eni.

Τα αποτελέσματα αυτά, σημείωσε, δεν καθιστούν το κοίτασμα από μόνο του εμπορεύσιμο, ωστόσο ανέφερε ότι η ανακάλυψη είναι ενθαρρυντική, αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος (ανακάλυψη φυσικού αερίου) και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος "Ζορ".

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πολίτης τα τεμάχια «6» και «10» της κυπριακής ΑΟΖ, είναι αυτά με τις καλύτερες προοπτικές για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όπως «δείχνουν» τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο «11».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι επόμενες γεωτρήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο υπεράκτιο τεμάχιο «6» της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Eni/Total, όπως και στο τεμάχιο «10», όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum. Η κοινοπραξία έχει ανακοινώσει δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Η εταιρεία Eni είχε κάνει αίτηση για να εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες για γεώτρηση για τρία τεμάχια ταυτόχρονα για τα οποία είναι αδειοδοτημένη, το «8», το «6» και το «3», εν αναμονή και των αποτελεσμάτων στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του τεμαχίου «11». Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η εταιρεία Eni σε κοινοπραξία με την Total θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε γεώτρηση στο «6».

Σημειώνεται ότι τα τεμάχια «6», «8» και «10» που είχαν προκηρυχθεί στον τρίτο γύρο αδειοδότησης επιλεγήκαν με το κριτήριο ότι περιέχουν γεωλογικές δομές ανάλογες με αυτές του γιγάντιου κοιτάσματος «Ζορ» που ανακαλύφθηκε στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα «Ονησίφορος-δυτικά» στο τεμάχιο «11», τα οποία ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, επιβεβαιώνουν το γεωλογικό μοντέλο τύπου «Ζορ», κάτι που δίνει θετική προοπτική για τις δομές οι οποίες έχουν εντοπιστεί στα τεμάχια του τρίτου γύρου αδειοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου