Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Ν.Τραμπ κατά ΕΕ: «Τα 23 από τα 28 μέλη πρέπει να πληρώσουν για την άμυνά τους» (video)

«Άστραψε και βρόντηξε» ο Αμερικανός πρόεδρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Θα το πω εντελώς ευθέως… Τα 23 από τα 28 μέλη πρέπει να πληρώσουν για την άμυνά τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε δείξει από χθες κιόλας τις προθέσεις του, δηλώνοντας κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ότι «όλα τα μέλη πρέπει να συμμετέχουν στα βάρη» και να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.

«Νομίζω πως όσα θα πούμε σήμερα, εννοώ εγώ και ο πρόεδρος κ. Στόλτενμπεργκ, θα αποδείξουν ότι έχουμε μία κοινή οπτική, μία κοινή θέση για τη Ρωσία. Θα πρέπει όλα τα μέλη να συμμετάσχουν στα οικονομικά βάρη, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ και επέμεινε στο οικονομικό σκέλος λέγοντας: «23 από τα μέλη δεν πληρώνουν, ενώ θα έπρεπε να πληρώνουν, για την άμυνά τους. Τα τελευταία 8 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν περισσότερα για την άμυνα, απ” ότι όλα τα άλλα κράτη-μέλη μαζί».

Ακολούθως, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τα 28 μέλη της Συμμαχίας να ενεργοποιηθούν περισσότερο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση, παρ” ότι πολλά μέλη έχουν κρατήσει αποστάσεις, αποφεύγοντας να προβούν σε έναν σαφή χαρακτηρισμό.



Η πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τράμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη του ομιλία ζήτησε από τους άλλους ηγέτες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε τρία κομβικά για τον κόσμο θέματα εστιάζοντας στη διεθνή τρομοκρατία, στις διαστάσεις που έχει λάβει το μεταναστευτικό και στις απειλές κυρίως από τη Ρωσία. Αν και σημασία έχουν σημασία όσα είπε πολλοί στάθηκαν σε αυτό που δεν είπε. Ο Πλανητάρχης δεν έκανε καμία αναφορά στο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Το εν λόγω άρθρο θεωρείται κεντρικής σημασίας καθώς εκεί ρητά αναφέρεται η δέσμευση των κρατών μελών του Οργανισμού να θεωρήσουν οποιαδήποτε «ένοπλη επίθεση» προς σύμμαχο κράτος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του και να δράσουν αναλόγως.

Στην πραγματικότητα το Άρθρο 5 είναι η μοναδική νομική βάση εμπλοκής της Συμμαχίας σε πολεμικές επιχειρήσεις. Ο Τραμπ συμμετείχε για πρώτη φορά σε σύσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και εκτός του βασικού στόχου του, δηλαδή την άνοδο των αμυντικών δαπανών από τα κράτη-μέλη, ζήτησε από τους συμμάχους να επικεντρώσουν στα τρία προαναφερθέντα ζητήματα, τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να καθορίσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρώσει στο μέλλον στην τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και τις απειλές, όπως λόγου χάρη από τη Ρωσία και τα ανατολικά και νότια σύνορα της Συμμαχίας», τόνισε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μάλιστα προειδοποίησε ότι ο τρόμος που είδατε στο Μάντσεστερ θα συνεχίσει για πάντα αν οι ηγέτες δεν κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις τις οποίες έσπευσε να τις συνδέσει με τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Διαδηλώσεις και επεισόδια στο περιθώριο της σύσκεψης του ΝΑΤΟ, μεγάλος αριθμός διαδηλωτών από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, συγκεντρώθηκαν προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις που έχει λάβει η Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και για την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει ολόκληρη την περιοχή γύρω από το κτίριο της σύσκεψης στις Βρυξέλλες, ενώ χρησιμοποίησε βία για τον περιορισμό των διαδηλωτών, προχωρώντας σε προσαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου