Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

«Fat Leonard»: Τεράστιο σκάνδαλο με σεξ και δωροδοκίες στο αμερικάνικο πολεμικό ναυτικό

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι ένας ναύαρχος εν αποστρατεία και οκτώ άλλοι απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δωροδοκήθηκαν με σεξ, ταξίδια και υπερπολυτελή δείπνα, για να παρέχουν απόρρητες πληροφορίες σ’ έναν εργολάβο, γνωστό με το παρατσούκλι «Fat Leonard».

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 9 αξιωματικούς από την Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Φλόριντα, το Κολοράντο και τη Βιρτζίνια την περασμένη Τρίτη ενώ όπως τονίζεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Εισαγγελέα, «όλοι κατηγορούνται ως συνωμότες που συνεργάστηκαν με τον Leonard Francis της GDMA και διέπραξαν κολοσσιαία απάτη που κόστισε στο Πολεμικό Ναυτικό και τους Αμερικανούς φορολογούμενους δεκάδες εκατομμύρια δολάρια».

Οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι ο Francis με την εταιρεία του, μεταξύ άλλων, εξαπάτησε το ναυτικό, χρεώνοντας το, περίπου 35.000.000$ με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από προμήθειες που παρείχε η εταιρεία του για την ανατροφοδότηση των πλοίων όπως νερό, τρόφιμα και καύσιμα.

Ο 53χρονος ναύαρχος εν αποστρατεία, Bruce Loveless που συνελήφθη στο σπίτι του στο Κολοράντο, στην Καλιφόρνια είναι ο πιο υψηλόβαθμος από τους κατηγορούμενους. Ο Loveless ήταν πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ναυτικού και είχε αποσυρθεί από την υπηρεσία τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος και 4 κυβερνήτες, 2 διοικητές και ένας εν αποστρατεία συνταγματάρχης των πεζοναυτών κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν με σεξ, ταξίδια και άλλου είδους «δώρα» προκειμένου να παρέχουν απόρρητες πληροφορίες στο Leonard Francis, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει υπέρ της εταιρείας του Glenn Defence Marine Asia (GDMA).


Οι κατηγορίες ποικίλουν από δωροδοκία έως διαφθορά σε 13 διαφορετικές περιπτώσεις, που έχουν να κάνουν με την παροχή απόρρητων πληροφοριών με αντάλλαγμα πολυτελή δείπνα κόστους δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, συνευρέσεις με ιερόδουλες και άλλα.

Ανάμεσα σε όσα καταλογίζονται στα στελέχη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού είναι και το εξής: Τον Φεβρουάριο του 2006 ο επιχειρηματίας Leonard Francis παρέθεσε στους αξιωματικούς του αμερικανικού ναυτικού δείπνο σε εστιατόριο του Χονγκ Κονγκ το οποίο κόστισε 20.435 δολάρια, ενώ έναν χρόνο μετά, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μανίλα, ο Francis πλήρωσε για ένα γλέντι σε πολυτελές ξενοδοχείο όπου είχε διαμείνει ο στρατηγός Μακάρθουρ κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι οι αξιωματικοί που χρηματίζονταν από τον «Fat Leonard» συμμετείχαν σε όργια με ιερόδουλες στη «Σουΐτα Μακάρθουρ» -όπου χρησιμοποιήθηκαν και ιστορικά αντικείμενα που σχετίζονταν με τον Ντάγκλας Μακάρθουρ, αρχιστράτηγο των ΗΠΑ στον πόλεμο της Κορέας- θέλοντας να καταδείξουν την ασέβεια προς το πρόσωπο του στρατηγού που αποτελεί τοτέμ για τους Αμερικανούς.

Τον Μάρτιο του 2017 ο Francis οργάνωσε δείπνο χιλιάδων δολαρίων για αρκετούς από τους κατηγορούμενους στο Oak Door στο Τόκιο με μενού που περιελάμβανε φουά γκρα, αστακούς, κονιάκ, βραβευμένα γλυκά και πούρα.

Ο Leonard Francis της GDMA συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2013 μετά από τριετή έρευνα από το NCIS (την αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού), καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ίδιος είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών στο ναυτικό για την απόκτηση απόρρητων δεδομένων για την κίνηση σκαφών, έτσι ώστε η εταιρεία του να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε διαγωνισμούς γύρω από την υποστήριξη αμερικανικών πλοίων σε ασιατικά λιμάνια.


Ο Ναύαρχος John Richardson, δεσμεύθηκε ότι πρόκειται να αποκαταστήσει όλη τη ζημιά που έχει προκληθεί από το σκάνδαλο ενώ επισημαίνει:

«Αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με τα πρότυπα μας και τις προσδοκίες που το έθνος έχει για εμάς» και συμπληρώνει «βλάπτει την εμπιστοσύνη που το έθνος έχει θέσει σε εμάς, και είναι ντροπή για το ναυτικό».

Οι εισαγγελείς που έχουν απαγγείλει τις κατηγορίες αναφέρουν: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που κατηγορούνται πολλοί αξιωματικοί ότι συνεργάστηκαν σε μια πολυεπίπεδη συνωμοσία χρησιμοποιώντας στοιχεία και την επιρροή τους για λογαριασμό του Francis»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 9 συλληφθέντες έρχονται να προστεθούν στο σύνολο των 25 αξιωματικών που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά και απάτη στην έρευνα για την GDMA. Από αυτούς οι 20 είναι εν ενεργεία ή πρώην αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού και οι 5 στελέχη της εταιρείας GDMA, με μόνο 13 εκ των εμπλεκομένων να έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου