Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Αρχίζει το Brexit: Ενεργοποιήθηκε το άρθρο 50

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το λεγόμενο Brexit.

Αυτή την ώρα η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δίνει μία ιστορική ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο: «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή από την οποία δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή».

Την επιστολή, που είχε υπογράψει η Μέι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, παρέδωσε αυτοπροσώπως στον Τουσκ ο Μπάροου στο γραφείο του. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε την επιστολή, με ανάρτησή του στο Twitter όπου έγραψε ότι "μετά από εννέα μήνες το ΗΒ τήρησε την υπόσχεσή του". Σε δεύτερο μήνυμα ανάρτησε επίσης μια φωτογραφία από την παράδοση της επιστολής.


Τουσκ σε Βρετανία: «Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο»

«Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο» είπε απευθυνόμενος στους Βρετανούς ο Ντόναλντ Τουσκ, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε αφού παρέλαβε την επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του Brexit.

«Έλαβα μία εξασέλιδη επιστολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει λόγος να υποκριθούμε ότι είναι μία ευχάριστη μέρα για τις Βρυξέλλες ή το Λονδίνο. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί Βρετανοί, θα ήθελαν να παραμείνουν ενωμένοι και να μην χωρίσουν».

Η ΕΕ θα προστατεύσει τα συμφέροντα των 27 μελών της, υπογράμμισε επίσης ο Τουσκ. Το θέμα, είπε, είναι να γίνει «έλεγχος των ζημιών», επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες στοχεύουν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος που θα έχει το Brexit για τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χώρες.

Προς το παρόν, είπε, δεν θα αλλάξει κάτι. Μέχρι να αποχωρήσει επισήμως η Βρετανία, το 2019, παραμένει μέλος της ΕΕ και όσα ισχύουν στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται και στη Βρετανία.

Δηλώσεις Τερέζα Μέι 

Η Μέι επισημαίνει την ​​αποφασιστικότητα της για μία σωστή διαπραγμάτευση για όλους.

«Όταν καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους προσεχείς μήνες, θα εκπροσωπώ κάθε άτομο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο - μικρούς και μεγάλους, πλούσιους και φτωχούς, κάθε πόλη και κάθε χωριό».

«Όλοι θέλουμε να δούμε μια Βρετανία που να είναι ισχυρότερη από ότι είναι σήμερα. Όλοι θέλουμε μια χώρα που να είναι πιο δίκαιη έτσι ώστε ο καθένας να έχει την ευκαιρία να πετύχει» δήλωσε η Μέι και συμπλήρωσε: «Όλοι θέλουμε ένα έθνος που να είναι ασφαλές για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

«Όλοι θέλουμε να ζήσουμε σε μια αληθινά παγκόσμια Βρετανία που να χτίζει σχέσεις με τους παλιούς φίλους και τους νέους συμμάχους σε όλο τον κόσμο. Αυτές είναι οι φιλοδοξίες του σχεδίου αυτού της βρετανικής κυβέρνησης. Φιλοδοξίες που μας ενώνουν και πηγάζουν από την αποφασιστικότητά μας για την επιτυχία του αποτελέσματος. Είμαστε μια μεγάλη ένωση ανθρώπων και εθνών με μια περήφανη ιστορία και λαμπρό μέλλον. Και, τώρα που αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, είναι καιρός να ενωθούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου