Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Αναταραχή από το «πραξικόπημα» στη Βενεζουέλα - Διαλύθηκε η Βουλή

Την διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου στη Βενεζουέλα να σφετεριστεί τις εξουσίες του κοινοβουλίου της χώρας με την Ε.Ε, τις ΗΠΑ και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να κάνουν λόγο για σοβαρό πλήγμα για τη Δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη της Βενεζουέλας.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Καράκας -μέσω του ανώτατου δικαστηρίου που ελέγχει- να κλείσει τη Βουλή που δεν ελέγχει, προκάλεσε σάλο στην αντιπολίτευση η οποία ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις για να καταγγείλει το συνταγματικό πραξικόπημα.

Σε λίγες ώρες η αντιπολίτευση -γνωστή ως Δημοκρατική Ενότητα - θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Καράκας καταγγέλλοντας τις πρακτικές του «δικτάτορα» Μαδούρο , όπως τον αποκαλούν. Σε αρκετές περιοχές στην πρωτεύουσα υπήρξαν ήδη μικρές συγκεντρώσεις. Συγκέντρωση με παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης έγινε και έξω από την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Πρέπει να διαδηλώσουμε, να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Έρχονται δύσκολες μέρες για τη Βενεζουέλα», δήλωσε ένας βουλευτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις βουλευτικές εκλογές του 2015, η αντιπολίτευση είχε αποκτήσει την πλειοψηφία των 2/3 των εδρών της βουλής, γεγονός που τις έδινε αυξημένες αρμοδιότητες. Τον Μάρτιο του 2016 η Βουλή της Βενεζουέλας ψήφισε νόμο για να χορηγηθεί αμνηστία στους πολιτικούς αντιπάλους του Μαδούρο. Ο νόμος αφορούσε πρόσωπα που μπήκαν στη φυλακή μετά την πολύνεκρη εξέγερση του 2014. Και ο Μαδούρο τι έκανε; Πολύ απλά έστειλε το νόμο στο ανώτατο δικαστήριο για να τον φρενάρει.

Η διεθνής κοινότητα κάνει λόγο για συνταγματικό πραξικόπημα. Ε.Ε , ΗΠΑ , τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο μετά την ανακοίνωση ότι, το ανώτατο δικαστήριο ανέλαβε το ίδιο τα καθήκοντά του αίροντας και τη βουλευτική ασυλία των μελών της εθνοσυνέλευσης. "Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την απόφαση που έλαβε την 29η Μαρτίου το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας να σφετεριστεί τις εξουσίες της δημοκρατικά εκλεγμένης εθνοσυνέλευσης", όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως την Βραζιλία ή τη Χιλή, οι κυβερνήσεις κάνουν λόγο για πλήγμα στη συνταγματική τάξη. Το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή από το Καράκας. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μαδούρο κατήγγειλε μια «συμμαχία της δεξιάς της περιοχής» εναντίον της. "Απορρίπτουμε την χοντροκομμένη υποστήριξη της κυβέρνησης του Περού προς βίαιες και εξτρεμιστικές ομάδες στη Βενεζουέλα", ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου