Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ

Εκοιμήθη εν Κυρίω το απόγευμα του Σαββάτου ο Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων Σεραφείμ, καθώς η κατάσταση της υγείας του μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη κατέστη μη αναστρέψιμη.

Ο Μητροπολίτης Κυρός Σεραφείμ (κατά κόσμο Βύρων Στεφάνου) εγεννήθη το 1932 στο Φανάρι της Καρδίτσας. Με ειλικρινή αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία, σπούδασε εις την Θεολογική Σχολή των Αθηνών, από όπου και έλαβε το πτυχίο του το 1955.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1965 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κύριλλο Α΄ και Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης από τον ίδιο στις 4 Δεκεμβρίου του 1966. Τον Δεκέμβριο του 1968 η Ιερά Σύνοδος με πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Α΄ τον όρισε ως τοποτηρητή της Μητροπόλεως Δημητριάδος (Βόλος) μετά την παραίτηση του Μητροπολίτη Δαμασκηνού (Χαντζόπουλου).

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και ως υποδιευθυντής και καθηγητής του Ανωτέρου Ιερατικού Φροντιστηρίου Τήνου. Μετά την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης & Σταγών Κυρού Διονυσίου, καίτοι νεαρός Αρχιμανδρίτης, ορίστηκε Τοποτηρητής του θρόνου της ιστορικής μας Μητροπόλεως. Η εργασία του αναγνωρίστηκε από την Ιεραρχία και στις 31 Μαΐου του 1970 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών. Απομακρύνθηκε αδίκως, δίχως κατηγορητήριο, δίχως απολογία και δίχως Επισκοπικό Δικαστήριο από το θρόνο του το 1974. Δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την 10η Σεπτεμβρίου του έτους 1991 με απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ετοποθετήθη Μητροπολίτης της νεοϊδρυθείσης Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων.

Τον Οκτώβριο του 2015 μετά την παραίτηση του πρώην Τρίκκης κ. Αλεξίου από τη θέση του και πριν την εκλογή του κ. Χρυσοστόμου, σημαντικός αριθμός Αρχιερέων πρότεινε στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος την «ένωση» της Μητρόπολης με επιστροφή του Κυρού Σεραφείμ στο θρόνο του «Τρίκκης & Σταγών». Ο ίδιος, συγκινημένος, πήρε το λόγο και είπε ότι «μου αρκεί να γίνει Μόνιμη η Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων»!... Όπως και έγινε απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δείτε ΕΔΩ την τελευταία, εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, που έδωσε στο trikalavoice.gr λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Ο Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων Κυρός Σεραφείμ υπήρξε μια σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα. Υπόδειγμα εκκλησιαστικού ανδρός, Επίσκοπος με ήθος, άνθρωπος της καρτερίας και της προσευχής. Η πνευματική κληρονομιά που αφήνει είναι τεράστια και θα αποδοθεί μάλιστα και στον Τόμο που εξέδωσε ο Δήμος Καλαμπάκας με αφορμή τα 50 χρόνια της Ιερατικής του διαδρομής και ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στις 2 Μαΐου (πιθανόν η παρουσίαση να γίνει κανονικά).

Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο και η πνευματική του κληρονομιά μεγάλη. Ας αναπαύεται εν Κυρίω και ας οδηγεί τα βήματά μας.
το είδαμε trikalavoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου