Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Νέο σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε επαφές με τον Ρώσο πρεσβευτή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είχε επαφές πέρυσι με τον πρεσβευτή της Ρωσίας, αλλά δεν το αποκάλυψε στην ακρόασή του.

Ο Τζεφ Σέσιονς συνομίλησε δύο φορές πέρυσι, όταν ήταν γερουσιαστής, με τον πρεσβευτή της Ρωσίας, κάτι το οποίο δεν αποκάλυψε όταν ερωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την έγκριση του διορισμού του στο αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης, για το ενδεχόμενο να υπήρξαν επαφές μεταξύ στελεχών της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και ρώσων αξιωματούχων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η οποία επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η μία από τις ιδιωτικές συναντήσεις του Σέσιονς με τον πρεσβευτή της Ρωσίας, τον Σεργκέι Κίσλιακ, έγινε στο γραφείο του τότε γερουσιαστή τον Σεπτέμβριο, σε μια περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, βρισκόταν στο αποκορύφωμά της μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων που προσάπτουν στη Ρωσία για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, έγραψε η Ποστ.

Τον καλούν να παραιτηθεί

Η ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι κάλεσε σήμερα Τζεφ Σέσιονς να παραιτηθεί.

«Τώρα, μετά την ψευδορκία του στο Κογκρέσο σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με τους Ρώσους, ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να παραιτηθεί» ανέφερε σε δήλωσή της, η Πελόζι.

«Ο Σέσιονς δε μπορεί ν΄ ασκήσει τα καθήκοντα του επικεφαλής τήρησης των νόμων στη χώρας μας και πρέπει να παραιτηθεί», τόνισε η Πελόζι.

Θα ερευνήσουν αν υπήρχαν σχέσεις ανάμεσα στην εκστρατεία Τραμπ και τη Ρωσία

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ερευνήσει τις καταγγελίες περί συνωμοσίας στην οποία φέρονται να συμμετείχαν στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και η Ρωσία, δήλωσε το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών σε αυτήν.

«Καταλήξαμε σε μια γραπτή συμφωνία, η μειοψηφία και η πλειοψηφία της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής, ότι θα ερευνήσουμε τις καταγγελίες περί μιας δολοπλοκίας μεταξύ των ρώσων και της εκστρατείας του Τραμπ», δήλωσε ο Άνταμ Σιφ, Δημοκρατικός βουλευτής, στο MSNBC.

Η Επιτροπή ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρός της, ο Ντέβιν Νιούνες και ο Σιφ συμφώνησαν ότι στην έρευνά τους θα επιδιώξουν να βρουν την απάντηση σε ερωτήματα όπως εάν «υπάρχουν δεσμοί ανάμεσα στη Ρωσία και πρόσωπα που συνδέονταν με πολιτικές εκστρατείες ή άλλα πρόσωπα στις ΗΠΑ».

Κρεμλίνο: Ρουτίνα οι επαφές των Ρώσων πρεσβευτών

«Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για οποιεσδήποτε συναντήσεις, αλλά η δουλειά του πρεσβευτή είναι να κάνει όσο πιο πολλές συναντήσεις μπορεί» και «παρόμοιες συναντήσεις είναι ρουτίνα»: αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε, αν γνώριζε για τις επαφές που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κισλιάκ, τις οποίες αποκάλυψε η εφημερίδα «The Washington Post».

Παράλληλα ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας το κλίμα που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τη Ρωσία, δήλωσε ότι «η φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα που καλλιεργείται στις ΗΠΑ και συνδέεται με τις έρευνες που διεξάγονται όσον αφορά τις επαφές μελών της κυβέρνησης Τραμπ με Ρώσους διπλωμάτες, οδηγεί σε ένταση και σε αντιπαλότητα σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του οποιουδήποτε διαλόγου με την Ρωσία».

Απαντώντας στο ερώτημα, αν προγραμματίζεται μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Όχι αυτό δεν το γνωρίζω. Προς το παρόν δεν έχουμε οποιεσδήποτε ενδείξεις, όσον αφορά το πότε θα γίνει η συνάντηση αυτή. Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία στο ζήτημα αυτό»

Αρνητική ήταν και η απάντηση που έδωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στο ερώτημα που του τέθηκε, αν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του ισχυρισμού της ρωσικής ηγεσίας ότι δεν παρεμβαίνει στις προεκλογικές εκστρατείες άλλων χωρών και τις φερόμενες επαφές μελών της κυβέρνησης Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους.

Η εφημερίδα Wall Street Journal είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμα της ότι ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είχε επαφές με Ρώσους αξιωματούχους κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ως γερουσιαστής της πολιτείας Αλαμπάμα, ενώ η εφημερίδα The Washington Post έγραψε ότι ο Σέσιονς είχε δύο επαφές με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κισλιάκ, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2016.

Σύμφωνα πάντως με το ρωσικό "Ινστιτούτο ΗΠΑ και Καναδά" που υπάγεται στην ρωσική Ακαδημία Επιστημών, επόμενος στόχος της αμερικανικής αντιπολίτευσης όσον αφορά τις επαφές μελών της κυβέρνησης Τραμπ, μετά τον Τζεφ Σεσιονς, θα είναι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Την εκτίμηση αυτή έκανε με δηλώσεις του στο πρακτορείο Ria Novosti o εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, ο οποίος εκτιμά ότι το επόμενο βήμα των Δημοκρατικών είναι καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του Ντόναλντ Τραμπ καθώς, όπως λέει, προετοιμάζουν ήδη το έδαφος γι αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου