Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Guardian: Μπροστά στην τέλεια καταιγίδα η Ελλάδα

Με τίτλο «Η Ελλάδα και πάλι μπροστά στο χείλος του γκρεμού» ο βρετανικός Guardian κάνει λόγο για νέα οικονομική «καταιγίδα» που έρχεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας.

«Οι αγρότες με τα τρακτέρ είναι πάλι στους δρόμους, η κοινωνία βρίσκεται στα κάγκελα και πληθαίνουν πλέον οι ενδείξεις ότι η Ελλάδα οδεύει ξανά προς σε μια ανεξέλεγκτη κρίση» αναφέρει το ρεπορτάζ:

«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με την τέλεια καταιγίδα. Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές έχουν βαλτώσει και το φάντασμα του Grexit στοιχειώνει ξανά τη χώρα. Ο Τσίπρας επιμένει ότι δεν θα δεχθεί νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και νέα μέτρα όμως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαραίτητη για την Ελλάδα που εξορίστηκε από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 9 Μαρτίου το κλειδί για τη χώρα να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά. Αν η προθεσμία χαθεί λίγοι πιστεύουν Αθήνα θα είναι σε θέση να κρατηθεί στη ζωή χωρίς τέταρτο πακέτο διάσωσης».

Και συνεχίζει: "Τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται όχι μόνο από το τι συμβαίνει στην Αθήνα. Σε μεγάλο βαθμό τα γεγονότα στην Ευρώπη και η Ουάσιγκτον θα παίξουν επίσης ρόλο. Εν όψει των εκλογών στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Οικονομικών του Βερολίνου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υιοθετεί επίσης την τακτική των προκλήσεων με με την αυξανόμενη κριτική στην Ελλάδα - μια τακτική που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής με τους ψηφοφόρους οι οποίοι διαφορετικά θα μπορούσαν να υποστηρίξει ακροδεξιό κόμμα AFD της Γερμανίας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η γερμανική Bild υποστήριξε ότι το Grexit βρίσκεται ξανά στο τραπέζι", καταλήγοντας:

"Χωρίς ανάπτυξη και έχοντας δεχθεί το σκληρό πλήγμα από περικοπές και αυξήσεις φόρων, οι Έλληνες έχουν γίνει φτωχότεροι και όλο και περισσότεροι έχουν επίγνωση της αδιέξοδης κατάστασης, σε μια χώρα όπου η κυριαρχία είναι περισσότερο κατ όνομα παρά επί της ουσίας. Ένας στους τρεις ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας με την ανεργία να ίπταται. Η νοσταλγία για τη δραχμή μεγαλώνει. Αυτό είναι που προκαλεί ανησυχία, η απουσία της ελπίδας που οδηγεί σε άγνωστα μονοπάτια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου