Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο Τραμπ θέλει να κατακτήσει το διάστημα: Στέλνει αστροναύτες στο φεγγάρι το 2018

Την εντολή να οργανωθεί αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι για το αμέσως επόμενο διάστημα, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται να θεωρεί ζωτικής και στρατηγικής σημασίας την κατάκτηση του διαστήματος, αρχής γενομένης από τον φυσικό δορυφόρο της Γης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο ρεπουμπλικανός πολιτικός, η αποστολή των αστροναυτών στη Σελήνη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2018. Η εντολή δόθηκε στην ηγεσία της NASA, η οποία ξεκίνησε πυρετώδεις ετοιμασίες, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά.

Το αρχικό πλάνο αναφέρεται σε αποστολή 8-9 ημερών, όπως είχε συμβεί και το 1968, με την αποστολή του Apollo 8. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε στην εντολή του ως στόχο «το ξεκλέίδωμα των μυστικών του διαστήματος» και κάλεσε τη NASA να επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο project και όχι στην κλιματική αλλαγή.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, πάντως, διέρρευσε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να οργανωθεί μία αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο ο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι τα στελέχη της θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν.

Είναι προφανές πως ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει ανταγωνιστικά την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες επίσης ετοιμάζουν διάφορα σχέδια για την κατάκτηση του διαστήματος. Μία βάση στο φεγγάρι, όσο ουτοπική και αν φαντάζει στην παρούσα φάση, βρίσκεται στα πλάνα των μεγάλων δυνάμεων και το μεγάλο στοίχημα είναι το ποια θα καταφέρει να κατοχυρώσει πρώτη το δικαίωμα.

Ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια, ο ανταγωνισμός και ο «Ψυχρός Πόλεμος» να μεταφερθούν στο επίπεδο του διαστήματος, καθώς το ενδιαφέρον στρέφεται ολοένα και περισσότερο στο άγνωστο και αχανές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου