Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Η εισαγγελέας πρότεινε τη μη έκδοση των δύο πρώτων Τούρκων αξιωματικών

Μη επιτρεπτή έκδοση των δύο εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών τόνισε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, ενώ οι αρεοπαγίτες επιφυλάχτηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους ως προς τους εν λόγω δύο αξιωματικούς στις 23 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε στο δικαστήριο να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών της γείτονας χώρας για τους πρώτους δυο Τούρκους στρατιωτικούς , αλλά και στην περίπτωση που το δικαστήριο μπει στην ουσία τότε να απορριφτεί και πάλι το αίτημα καθώς "κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά".

Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι είναι αόριστοι οι λόγοι που εκζητούνται και εάν εκδοθούν υπάρχει ο κίνδυνος να δικαστούν και για άλλα αδικήματα, ενώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη από ένα αμερόληπτο δικαστήριο.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωποι και εξευτελιστική συμπεριφορά, όπως επίσης υπάρχει κίνδυνος να δικαστούν από δικαστές που δεν έχουν τα εχέγγυα της ανεξάρτητης και αμερόληπτης κρίσης».

Παράλληλα, η εισαγγελέας τόνισε ανάφερε ότι:
-"από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν εδώ προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ.
-Δε περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία.
-Παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο.
-Οι εισαγγελικές αρχές Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας. Έτσι παραβιάζεται η αρχή της ειδικότητας της ΕΣΔΑ.

Επιπρόσθετα, ενισχύοντας η εισαγγελέας τις θέσεις τόνισε ακόμη, ότι στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί (το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος), απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.

Ακόμη, η κυρία Θεοδώρου τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής στην γείτονα χώρα, καθώς ήδη ο Ερτογάν πριν το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού το είχε ήδη εξαγγείλει.

"Θεωρώ -είπε η εισαγγελέας- μη επιτρεπτή την εκδύσω τους με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση . Κάθε άνθρωπος δικαιούνται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται , ούτε αναστέλλονται".

Οι εκζητούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου

Ο πρώτος αξιωματικός ανέφερε πως «τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη σύζυγό του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους, χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα». Εκανε μάλιστα αναφορά σε παραδείγματα βασανιστηρίων με ηλεκτρικά, με γκλομπς: «Πολλοί συνάδελφοι μάθαμε πως χειρουργήθηκαν στα έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές, λέγεται. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα».

Ο δεύτερος αξιωματικός είπε: «Ημασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου».

Προηγουμένως στο δικαστήριο επιδείχτηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροί τους Χρ. Μυλωνόπουλος και Ομηρος Ζέλιος, αυτό «δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης».

Ως μάρτυρας κατά της έκδοσης εξετάστηκαν ο ναύαρχος εα κ. Φενέκος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ.Τσιτσελίκης , ο πρόεδρος της ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Δικηγορικών συλλόγων της ΕΕ και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος. Μάλιστα ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά: «Αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης δε θα ενέκρινα την εκδοσή τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια η μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν τη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου