Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Τραμπ κατά Lockheed Martin για τα F-35: Το κόστος τους είναι εκτός ελέγχου!

Νέες περικοπές στις δαπάνες υπόσχεται μέσω Twitter, της προσφιλούς του μεθόδου, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή την φορά στο μικροσκόπιο του Τραμπ για την περικοπή δαπανών και την εξοικονόμηση χρημάτων για το κράτος, μπήκε η παραγγελία 90 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 από τις ΗΠΑ προς την Lockheed Martin.

Όπως έγραψε πρωί - πρωί στο λογαριασμό του, «το πρόγραμμα των F-35 και το κόστος του είναι εκτός ελέγχου. Δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν και θα σωθούν από στρατιωτικές (και άλλες) δαπάνες μετά την 20ή Ιανουαρίου».


Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παράδοση των αεροσκαφών στις ΗΠΑ έχει καθυστερήσει περίπου πέντε χρόνια. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, η Lockheed Martin έλαβε από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας 1,3 δισ. δολάρια προκαταβολή για τα μαχητικά αυτά, «προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοσή τους», με το υπουργείο τότε να δηλώνει πως η σύμβαση με την εταιρεία επανεξετάζεται.

Το tweet του Τραμπ είχε άμεσο αντίκτυπο στην μετοχή της Lockheed Martin, που έπεσε σχεδόν 3%, μόλις μια ώρα μετά το τιτίβισμα του προέδρου, σύμφωνα με την Independent. «Η μετοχή της Lockheed Martin από τότε (σ.σ. την ώρα που δημοσιεύθηκε το tweet) έχασε μέχρι και 3%, που σημαίνει περίπου 2 δισ. δολάρια από το μετοχικό της κεφάλαιο»!

Η πτώση μάλιστα συνεχίζεται μέχρι αυτήν την ώρα, αγγίζοντας και το 4%, σύμφωνα με τους Financial Times, ενώ ο αντίκτυπος των δηλώσεων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ έχει επηρεάσει και τους προμηθευτές της εταιρείας.

Τέσσερις από τις εταιρείες που προμηθεύουν τεχνολογία και υλικά στην Lockheed Martin είδαν τις τελευταίες ώρες τη μετοχή τους να κατακρημνίζεται. Συγκεκριμένα:

- Η United Technology, που κατασκευάζει κινητήρες για τα αεροσκάφη της Lockheed, σημείωσε πτώση 0,8%.

- Η General Dynamics σημείωσε απώλειες 3,7%

- Η Northrop Grumman σημείωσε πτώση 5,6%

- Και η Raytheon Company είχε απώλειες 4%

Τι συζητά η ελληνική κυβέρνηση για τα F-35

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κάνει προκαταρκτικές άτυπες συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά -κυρίως με την Lockheed Martin που κατασκευάζει τα F-35. Επισήμως, μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας υπάρχουν προτάσεις και εισηγήσεις για αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών ή για εκσυγχρονισμό των υφισταμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία.

Στις 22 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πεντάγωνο, το θέμα της πιθανής αναβάθμισης των ελληνικών F-16 ή το ενδεχόμενο αγοράς αεροσκαφών «πέμπτης γενιάς» συζητήθηκε μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Xρήστος Βαΐτσης, απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και τους παρευρισκόμενους επιτελείς ανέφερε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 που υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βαΐτσης, φέρεται να είπε ότι για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 χρειάζεται να δαπανηθεί το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ. «Αλλά η αναβάθμιση μπορεί να γίνει και με λιγότερα χρήματα γιατί υπάρχουν διάφορες version εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16» είπε κατά πληροφορίες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Στο συγκεκριμένο σημείο της ενημέρωσης προς τον κ.Μητσοτάκη, αναφέρουν πληροφορίες, παρενέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τονίζοντας ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες ανατρέπεται τόσο πολύ η ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας, εφόσον η τουρκική πολεμική αεροπορία προμηθευτεί τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Στην ίδια συζήτηση, σύμφωνα με κάποιες πηγές ο κ. Καμμένος είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει λύση για την απόκτηση αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, και πάντως όχι απαραίτητα αμερικανικών F-35.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου