Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Οργή Γερμανών για τις παροχές Τσίπρα -«Δεν ενημέρωσε ούτε εμάς, ούτε το Eurogroup»

Καλώς ή κακώς δεν γνώριζαν τόσο το Eurogroup, όσο και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας τις εξαγγελίες που έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας;

Καλώς, είναι η λογική απάντηση αφού από πότε ένας πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για το τι θα κάνει στο εσωτερικό της χώρας του με τα χρήματα των φορολογουμένων του;

Όπως και να έχει αυτά είναι υπαρξιακά και ρητορικά ερωτήματα που μας βασανίζουν τα τελευταία χρόνια.

Η Deutsche Welle ρώτησε πάντως την εκπρόσωπο του Σόιμπλε αν είχε ενημερωθεί για τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού και η απάντηση ήταν όχι.

Η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν απάντησε ως εξής: «Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

Δεν υποδέχθηκε μετά βαϊων και κλάδων, όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου, ο γερμανικός Τύπος τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού το βράδυ της Πέμπτης.

Το χαρακτηρίζει αιφνιδιαστικό, σπάσιμο της συμφωνίας και και έκπληξη ειδικά αυτή την περίοδο που γίνεται αγώνας δρόμου να κλείσει η αξιολόγηση.

Η Süddeutsche Zeitung γράφει:

«παρά το υψηλό κρατικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε βοήθεια σε 1,6 εκ χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ, από το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες. Και αυτό το μέτρο θα αποτυπωθεί σε πολλά εκατομμύρια ευρώ».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αυτήν την εποχή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ερίζουν γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, ότι πρόσφατα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν όπως επίσης ότι η Αθήνα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της.

«Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα προκαλέσει προφανώς κριτική στην Ευρώπη. Εσωπολιτικά ο αριστερός πολιτικός βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Ο λαός έχει απογοητευτεί γιατί ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εμποδίσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Οι πολίτες κρίνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ».

Πιο σκληρή είναι φυσικά η εφημερίδα Bild αφού γράφει ότι ο Τσίπρας παραβίασε τις συμφωνίες που αφορούν στα προγράμματα διάσωσης. «Αντί να κάνει οικονομία, εξαγγέλλει τη πρόσληψη 5000 νέων γιατρών, νοσοκόμων και άλλου προσωπικού για τα κρατικά νοσοκομεία, 13ο μισθό για χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ και πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, μια καθαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών της περασμένης Δευτέρας ότι εάν δοθούν ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου