Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Σάλος στο Μαρόκο: Η κρατική τηλεόραση έδινε συμβουλές ομορφιάς σε κακοποιημένες συζύγους (video)

Η βία κατά των γυναικών είναι καθημερινό φαινόμενο στο Μαρόκο.

Η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch σε επιστολή της (https:// www. hrw.org/news/2016/02/15/letter -human - rights -watch -government...) στην αρχή του χρόνου προς τις αρχές της βορειοαφρικανικής χώρας εξέφραζε την ανησυχία της για την ανεκτική στάση που επιδεικνύουν η αστυνομία και η δικαιοσύνη προς τους δράστες της κακομεταχείρισης και βιαιοπραγίας κατά των γυναικών.

Αλλά ανάλογη στάση φαίνεται πως επιδεικνύει συνειδητά και η κυβέρνηση του Μαρόκου: μια εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου 2M παρουσίασε στο κοινό κάποιες συμβουλές μέηκ-απ, ώστε να μπορούν οι γυναίκες να καλύψουν τους μώλωπες στο πρόσωπό τους, όταν τις δέρνουν οι άντρες τους.



Μια χαμογελαστή μακιγιέζ δείχνει στο κοινό πώς μια γυναίκα μπορεί με το κατάλληλο μέηκ να καλύψει μελανιές, οιδήματα και μώλωπες στο πρόσωπο, πώς μπορεί να εξαφανίσει τα ίχνη της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να είναι σχεδόν αόρατα. «Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας», λέει στον επίλογό του το ρεπορτάζ.

Δεν πρόλαβε καλά -καλά να τελειώσει η προβολή της εκπομπής και εμφανίστηκαν οι πρώτες οργισμένες αντιδράσεις στα social media. «Είναι μια μορφή πλύσης εγκεφάλου, να προσπαθούν να παρουσιάσουν τη βία κατά των γυναικών ως καθημερινότητα για να αποκρύψουν την κακομεταχείρισή τους», ήταν η κοινή συνισταμένη.

Εκατοντάδες υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών υπέγραψαν μια αίτηση, με την οποία ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στο κρατικό δίκτυο: «δεν είναι δυνατόν», έγραψαν, «να παρουσιάζεται ως κάτι φυσιολογικό η άσκηση βίας, οι δράστες θα πρέπει να τιμωρούνται».

Οι διαμαρτυρίες πέτυχαν σε κάποιο βαθμό το στόχο τους: το κανάλι απομάκρυνε το επίμαχο επεισόδιο απ' την ιστοσελίδα του και ζήτησε συγγνώμη για την «ανισόρροπη» και «εσφαλμένη» προσέγγιση του θέματος απ' τη συντακτική ομάδα της εκπομπής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου