Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Συγκεκριμένα αθλήματα μπορούν να μας γλυτώσουν από πρόωρο θάνατο

Όπως αναφέρουν τα πορίσματα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, πρώτα το τένις, μετά το κολύμπι και μετά η αεροβική είναι τα αθλήματα που μας προστατεύουν από πιθανό πρόωρο θάνατο.

Αντίθετα, αθλήματα όπως το τρέξιμο, το τζόκιν και το ποδόσφαιρο ωφελούν λιγότερο ως προς την καταπολέμηση αιτιών που ίσως μας οδηγήσουν στο να χάσουμε πρόωρα τη ζωή μας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 80.300 ανθρώπους με μέση ηλικία 52 ετών, συσχετίζοντας το είδος σωματικής άσκησης με τη θνησιμότητα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που κράτησε 9 χρόνια, πέθαναν 8.790 άτομα από διάφορες αιτίες (οι 1.909 από έμφραγμα ή εγκεφαλικό).

Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από οποιασδήποτε αιτία ήταν 47% μικρότερος για όσους έπαιζαν τακτικά τένις (ή άλλα σπορ με ρακέτα, όπως σκουός ή μπαντμιντον), 28% μικρότερος για όσους έκαναν κολύμπι, 27% για όσους έκαναν αεροβική άσκηση και 15% για όσους έκαναν ποδήλατο.

Ειδικότερα για τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή πάθηση, το τένις φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 56%, το κολύμπι κατά 41% και η αεροβική άσκηση κατά 36%. Το ποδήλατο, το τρέξιμο και το ποδόσφαιρο δεν φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου.

ο κ.Σταματάκης, ο οποίος διδάσκει στην Ιατρική Σχολή και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, μίλησε για τα πορίσματα της έρευνας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Διαφορετικά σπορ επηρεάζουν την υγεία με διαφορετικούς τρόπους», ανέφερε ο κ. Σταματάκης και πρόσθεσε: Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί αυτά τα τρία είδη άσκησης (Τένις, κολύμβηση, αεροβική) ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα, αλλά υποθέτουμε πως παίζει ρόλο ότι και οι τρεις αυτές δραστηριότητες εμπλέκουν όλο το σώμα. Σε ό,τι αφορά τα σπορ με ρακέτα, όπως το τένις και το σκουός, αυτά περιλαμβάνουν σύντομα ξεσπάσματα άσκησης πολύ μεγάλης έντασης, που ακολουθούνται από χαμηλή ένταση, πράγμα που μιμείται την εξάσκηση με περιοδικά διαστήματα υψηλής έντασης.

«Είναι σημαντικό οι μελλοντικές έρευνες», κατέληξε ο κ.Σταματάκης, «να εστιάσουν ακόμη περισσότερο στα επιμέρους είδη σπορ και ασκήσεων και στα οφέλη τους για κάθε ηλικιακή ομάδα».

Ο Εμμανουήλ Στματάκης αποφοίτησε το 1995 από τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσααλονίκης και πήρε το διδακτορικό του το 2002 από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με ανντικείμενο τη σχέση σωματικής άσκησης και υγείας. Δίδαξε στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας τουUniversity College του Λονδίνου και από το 2013 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου