Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Η Μάλτα αρνήθηκε τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στόλου

Αρνητική ήταν η απάντηση της Μάλτας στο αίτημα που κατέθεσε επίσημα η Μόσχα για ανεφοδιασμό τον ανεφοδιασμό του στόλου της που πλέει προς τις ακτές της Συρίας, στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Στρατηγός Κουζνέτσοφ», συνοδεία άλλων έξι σκαφών, πέρασε από τη Βρετανία και εισήλθε από το Στενό του Γιβραλτάρ στη Μεσόγειο Θάλασσα, περιλαμβάνοντας στον σχεδιασμό του τον ανεφοδιασμό στην περιοχή Χουέτα, της Ισπανίας. Αρχικά η ισπανική κυβέρνηση είχε κάνει δεκτό το αίτημα, αλλά μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ιδιαίτερα στις τάξεις του ΝΑΤΟ, αποσύρθηκε και απαγόρευσε στον ρωσικό στόλο να αγκυροβολήσει στα λιμάνια της.

Ακολουθώντας το σκεπτικό αποκλεισμού των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας, Τζορτζ Βέλα, ανακοίνωσε ότι δεν δόθηκε άδεια στα ρωσικά πλοία, προκειμένου να προμηθευτούν με καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Το στίγμα είχε δώσει από την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιανς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε δηλώσει πως ο ρωσικός στόλος είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί για τον βομβαρδισμό άμαχου πληθυσμού.

«Οι ισχυρισμοί και οι ανησυχίες που εκφράζονται δεν στηρίζονται πουθενά. Τα αεροπλάνα μας βρίσκονται μακριά από το Χαλέπι εδώ και εννιά ημέρες. Ο στόλος μας είναι ήδη στη Μεσόγειο. Η παρουσία μας είναι μόνιμη εκεί», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Κελίν. «Καταθέσαμε ορισμένα αιτήματα και εισπράξαμε απαντήσεις με πολιτικό περιεχόμενο. Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει», πρόσθεσε.

Ο ρωσικός στόλος κατευθύνεται πλέον προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναμένουν την αντίδραση των κυβερνήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να διατηρούν καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου