Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

13 συλλήψεις για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη -Ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι 3 τρομοκράτες

Η τουρκική αστυνομία προφυλάκισε 13 άτομα, τα τρία από τα οποία είναι αλλοδαποί, σε σχέση με την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινουπολης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες για τον εντοπισμό πυρήνων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, δύο ημέρες μετά την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ομάδες της υπηρεσίας αντιτρομοκρατίας της αστυνομίας υπό την καθοδήγηση αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησαν αρκετές εφόδους σε φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσά τους οι εργατικές συνοικίες Πεντίκ, Μπασακσεχίρ και Σουλτανμπεϊλί, μετέδωσε το Ανατολή, χωρίς να επικαλείται τις πηγές του.

Εννέα ύποπτοι, που πιστεύεται ότι είχαν επαφή με μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, τέθηκαν υπό κράτηση μετά τις εφόδους που έγιναν τα ξημερώματα σε τέσσερις περιοχές της Σμύρνης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για χρηματοδότηση, στρατολόγηση και προμήθεια επιμελητειακής υποστήριξης στη σουνιτική σκληροπυρηνική οργάνωση.

Έδρασαν ανενόχλητοι

Νέες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι 3 τρομοκράτες που σκόρπισαν το θάνατο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Καθώς τα μέτρα ασφάλειας του αεροδρομίου ήταν πολύ αυστηρά και οι 3 τρομοκράτες δεν θα μπορούσαν να περάσουν από τους ελέγχους στο εσωτερικό του αεροδρομίου τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αποφάσισαν ο ένας εξ αυτών να πυροδοτήσει το μηχανισμό του στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου, προκειμένου να δημιουργήσει πανικό.

“Όταν οι τρομοκράτες είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν από το σύστημα ασφαλείας, όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν από τα σκάνερ, την αστυνομία και τα σημεία ελέγχου, τότε ένας από τους τρεις πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από το αεροδρόμιο προκειμένου να δημιουργήσει πανικό και έτσι να δώσει την ευκαιρία στους άλλους δύο να μπουν μέσα στους χώρους του Κεμάλ Ατατούρκ, να ανοίξουν αρχικά πυρ με τα όπλα που είχαν στα χέρια και στη συνέχεια να ανατιναχθούν”, ανέφερε την Πέμπτη ο κ. Γιλντιρίμ.



Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος πυροβόλησε εναντίον του πλήθους έξω από το κτίριο των διεθνών πτήσεων, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή με τους αστυνομικούς. Ο δράστης τραυματίστηκε και στη συνέχεια έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του. Στο μεταξύ οι άλλοι δύο δράστες κατάφεραν να μπουν στο κτίριο, όπου και αυτοί πυροβόλησαν και στη συνέχεια προκάλεσαν την έκρηξη του υλικού που είχαν πάνω τους.

Σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας φαίνεται πως ο ένας από τους βομβιστές μπαίνει στο αεροδρόμιο χαλαρά, λίγο πριν από την επίθεση, ενώ σε άλλο βίντεο φαίνεται ο δεύτερος βομβιστής να ενεργοποιεί τη ζώνη με τα εκρηκτικά σε πύλη εισόδου του αεροδρομίου.



Στο μεταξύ, τα θύματα από την επίθεση ανέρχονται σε 42, ενώ δεκάδες είναι τραυματίες που νοσηλεύονται. Την ίδια ώρα, αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα γύρω από την τρομοκρατική επίθεση, με κύριο τα μέτρα ασφάλειας του αεροδρομίου Ατατούρκ.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του τουρκικού Dogan, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να είχαν προειδοποιήσει με επιστολή τους εδώ και 20 ημέρες για μια πιθανή επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

"Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν στείλει μια προειδοποιητική επιστολή στις αρχές Ιουνίου, πριν από περίπου 20 ημέρες" υποστήριξε η Τουρκάλα δημοσιογράφος Hande Firat.

Όπως διευκρίνισε στη λίστα που είχε σταλεί περιλαμβάνονταν διάφοροι πιθανοί στόχοι, ανάμεσα στους οποίους και το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου