Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Έρχονται τα πάνω - κάτω στη φορολόγηση των ΙΧ

Τη διατύπωση προτάσεων για την τροποποίηση και τον εξορθολογισμό των νομοθετικών διατάξεων που αφορούν στη φορολόγηση των οχημάτων και στα τέλη κυκλοφορίας ανέλαβε ομάδα εργασίας που συνέστησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η πενταμελής ομάδα εργασίας που απαρτίζεται από εφοριακούς και στελέχη των υπουργείων Μεταφορών και Περιβάλλοντος θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της για την φορολόγηση των οχημάτων και τα τέλη κυκλοφορίας στον υπουργό Οικονομικών το αργότερο μέχρι τις 29 Απριλίου 2016.

Σημειώνεται πως τους τελευταίους δέκα μήνες κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διακινούν σενάρια για κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση για τη φορολόγησή τους και αντί αυτού προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

Ο προσδιορισμό της πραγματικής τιμής ενός αυτοκινήτου δεν είναι εύκολη υπόθεση και σύμφωνα με πληροφορίες θα βασισθεί στο σύστημα που εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται στη φορολόγηση των ΙΧ είναι η επιβάρυνση με ΦΠΑ των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Σήμερα για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο εξωτερικού δεν καταβάλλετε ΦΠΑ αν ο πωλητής είναι ιδιώτης, αν όμως ο πωλητής είναι επαγγελματίας, βαρύνεται με ΦΠΑ με τον συντελεστή που ισχύει στη χώρα αγοράς του αυτοκινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου