Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Πώς μπορούν να… χακάρουν την Barbie και να παρακολουθούν τα παιδιά -Οι ερευνητές ασφαλείας προειδοποιούν

Η νέα Barbie με δυνατότητα σύνδεσης σε Wi-Fi μπορεί να είναι η νέα μόδα για τα κορίτσια αλλά οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει ένας κίνδυνος που πρέπει να προσέξουν οι γονείς.

Η νέα κούκλα «Barbie Hello» θεωρείται η πρώτη «διαδραστική κούκλα» του κόσμου ικανή να ακούσει ένα παιδί και να ανταποκριθεί με τη φωνή της, με παρόμοιο τρόπο όπως το Siri της Apple.

Συνδέεται στο Internet μέσω Wi-Fi και διαθέτει ένα μικρόφωνο για να ηχογραφεί αυτό που λέει το παιδί και να στέλνει τις πληροφορίες σε τρίτους για επεξεργασία πριν απαντήσει στην ερώτηση που παιδιού. Ωστόσο ο ερευνητής ασφαλείας των ΗΠΑ Mat Jakubowski αναφέρει ότι όταν υπάρχει σύνδεση Wi-Fi η κούκλα είναι ευάλωτη σε hacking, επιτρέποντάς σε τρίτα άτομα, μη αξιόπιστα, την εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες συστήματος της κούκλας, στα στοιχεία του λογαριασμού, στα αποθηκευμένα αρχεία ήχου και βέβαια άμεση πρόσβαση στο μικρόφωνο.

Ο Jakubowski είπε στο NBC: «Μπορεί κάποιος να πάρει αυτές τις πληροφορίες και να μάθει διάφορα στοιχεία για το σπίτι ή την επιχείρηση κάποιου.» Ο ερευνητής μελέτησε τα δεδομένα που στάλθηκαν από μια κούκλα και είπε ότι οι πιθανότητες κατασκοπείας από κάποιον είναι πολλές και εμφανείς. Η κούκλα ακούει σε μια συνομιλία μόνο όταν πατηθεί ένα πλήκτρο και οι ηχογραφημένες ομιλίες κρυπτογραφούνται πριν αποσταλούν μέσω του διαδικτύου, αλλά όταν ένας χάκερ έχει τον έλεγχο της κούκλας τα χαρακτηριστικά προστασίας της ιδιωτικής ζωής θα μπορούσαν εύκολα να παρακαμφθούν και να ακούσει αυτός όλες τις συνομιλίες, όπως αναφέρει ο ερευνητής. Όπως λέει επίσης αν ένας χάκερ αποκτήσει πρόσβαση στην κούκλα είναι εύκολο να αποκτήσει στη συνέχεια πρόσβαση και σε άλλες συσκευές του σπιτιού που είναι συνδεδεμένες με το ίδιο Wi-Fi και να συλλέξει προσωπικά δεδομένα προκαλώντας ζημιά στον χρήστη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη κούκλα γίνεται θέμα για το πόσο ασφαλής μπορεί να είναι ενώ επιπλέον σύμφωνα με τη Guardian πρόκειται για ένα αντικείμενο που μετακινείται συχνά μαζί με το παιδί εκτός σπιτιού κάνοντας έτσι έναν επίδοξο χάκερ κανονικό κατάσκοπο.

Οι εταιρείες παραγωγής της κούκλας δεν απάντησαν σε κανένα σχόλιο σχετικά με το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου