Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Τζιχαντιστές ετοίμαζαν χτύπημα στο Ντόρτμουντ

Στις τρεις το μεσημέρι της Πέμπτης ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο σε μουσουλμανικό τέμενος στη συνοικία Σαρλότενμπουργκ της γερμανικής πρωτεύουσας, ψάχνοντας για όπλα, εκρηκτική ύλη αλλά και δύο συγκεκριμένους υπόπτους. Τελικά όμως αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για λάθος συναγερμό, καθώς δεν βρέθηκαν ούτε όπλα, αλλά ούτε και οι ύποπτοι.

Εντούτοις, λίγο αργότερα και όχι πολύ μακριά από το τζαμί, σε απόσταση περίπου 15 χλμ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο ένα ύποπτο βανάκι, όπου βρέθηκαν όχι μόνον οι δύο ύποπτοι αλλά και ένα ύποπτο αντικείμενο, μια τσάντα. Η γύρω περιοχή εκκενώθηκε άμεσα, περίπου 120 κάτοικοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επισήμως δεν έγινε τελικά γνωστό τι περιείχε η τσάντα.

Όσον αφορά τους δύο συλληφθέντες, σύμφωνα με την Tagesspiegel, πρόκειται για έναν Τυνήσιο και έναν Σύρο που φέρονται να είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, υπήρχαν υποψίες ότι σχεδιάζονταν επίθεση στο Ντόρτμουντ καθώς και ότι τα όπλα είχαν μεταφερθεί από το Μόναχο στο Βερολίνο, πριν καταλήξουν στον τελικό τους προορισμό.

Στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών έμπορος όπλων

Σε μια παράλ
ληλη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Bild, στο πλαίσιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, μπήκε στο στόχαστρο των αρχών και ένας έμπορος όπλων από τη Γερμανία.

Όπως αναφέρει η Bild επικαλούμενη έγγραφα των γερμανικών διωκτικών αρχών, ο άνδρας φέρεται να πούλησε στις αρχές Νοεμβρίου και μέσω διαδικτύου τέσσερα πυροβόλα όπλα τύπου Καλάζνικοφ. Τέσσερα e-mail που βρέθηκαν στο κινητό του δείχνουν πως τα όπλα πωλήθηκαν σε «έναν Άραβα στο Παρίσι». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού. Ο έμπορος όπλων βρίσκεται υπό κράτηση στα κρατητήρια της Στουτγάρδης-Στάμχαϊμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου