Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Μήπως το CNN είναι το μόνο που λέει την... πικρή αλήθεια; "Οτι κι αν βγει στο δημοψήφισμα οι Έλληνες θα..."

Είτε υπερισχύσει το ναι, είτε το όχι, δεν προβλέπεται άμεσα έξοδος από την κρίση, σημειώνει το CNN.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το CNN: «Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι σε θέση να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτέλεσμα θα μπορούσε να κοστίσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη θέση του και μια απότομη αλλαγή της κυβέρνησης.

Ωστόσο τίποτα από αυτα δεν θα λύσει την επείγουσα κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Χρόνια ύφεσης και λιτότητας, σε συνδυασμό με αποτυχημένες πολιτικές άφησαν τη χώρα βαθειά χρεοκοπημένη.

Χωρίς άλλο πακέτο διάσωσης, η οικονομική καταστροφή είναι πιθανή: Οι τράπεζες θα ξεμείνουν από χρήματα, οι ηλικιωμένοι δεν θα μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους, και η ανεργία - που βρίσκεται ήδη σε αφάνταστα υψηλό ποσοστό 25% - θα επιδεινωθεί».

Στη συνέχεια του άρθρου, το CNN προσπαθεί να εξηγήσει πώς έφτασε η Ελλάδα σ' αυτό το σημείο.

Οπως επισημαίνει, η ρίζα όλων των προβλημάτων της Ελλάδας είναι το χρέος: «Η Ελλάδα δεν είναι μια μεγάλη χώρα. Έχει περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους και μια οικονομία του μεγέθους της Όρεγκον. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 16% της οικονομικής παραγωγής στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει τόσο πολύ χρέος που οι τακτικοί επενδυτές σταματήσαν να της δανείζουν χρήματα. Όλες οι υγιείς χώρες δανείζονται χρήματα από την πώληση ομολόγων σε μεγάλους και μικρούς επενδυτές. Το θέμα είναι η κάθε χώρα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να γίνει ισχυρότερη, οικοδομώντας καλύτερες μεταφορές, υποδομές και εκπαίδευση. Και οι ΗΠΑ έχουν πολλά χρέη, αλλά έχουν επίσης μία τεράστια οικονομία και την οικονομική δυνατότητα να τα ξεπληρώσουν. Αλλά οι χώρες μπαίνουν σε μπελάδες, όταν δανείζονται πέρα από τις δυνατότητές τους και αυτό ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα.

Οσο για το πότε ξεκίνησε το πρόβλημα στην Ελλάδα, το CNN αναφέρει ότι «υπάρχει μια συζήτηση για το πόσο βαθιές είναι οι ρίζες των υπερβολικών δαπανών στην Ελλάδα. Ωστόσο η μεγάλη κρίση στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2007-2008 όταν κατέρρευσε η παγκόσμια οικονομία. Στην πορεία τα πράγματα χειροτέρεψαν. Οι περισσότερες χώρες ήταν σε θέση να κρατήσουν το κεφάλι τους έξω από το νερό. Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σχεδόν πνίγηκαν. Η Ελλάδα ήταν στο χειρότερο σημείο απ 'όλες'».

Τι επιλογές έχει τώρα όμως η Ελλάδα και τι θα συμβεί την επομένη του δημοψηφίσματος; Το CNN επιχειρεί να απαντήσει και σε αυτό: «Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Το χρέος είναι ακόμα εκεί και η οικονομία στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει φέτος. Οι τράπεζες της χώρας είναι σχεδόν άδειες από χρήματα. Επειδή η Ελλάδα είναι στο ευρώ - ένα νόμισμα που χρησιμοποιείται από 19 χώρες - δεν καθορίζει την αξία των χρημάτων της. Γι 'αυτό δεν μπορεί να καταφύγει στη λύση της υποτίμησης. Η πτώχευση δεν αποτελεί επίσης επιλογή για την Ελλάδα. Οι εταιρείες που βρίσκονται στο κόκκινο μπορεί να καταφύγουν δικαστικά ώστε οι δανειστές να δεχθούν λιγότερα απ' όσα τους οφείλουν. Ομως δεν υπάρχει πτωχευτικό δικαστήριο για τις χώρες. Ο άλλος τρόπος για να απαλλαγεί μια χώρα από το χρέος είναι αν η οικονομία αναπτυχθεί. Αλλά η Ελλάδα χρωστάει τόσα πολλά σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, που θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να λειτουργήσει σύντομα αυτό.

Η συνέχεια λοιπόν δεν επιφυλάσσει τίποτα καλό. Οι εκλογές της Κυριακής ζητούν από τους Έλληνες να αποδεχθούν ή να απορρίψουν, ένα ακόμα σχέδιο διάσωσης με λιγότερο σοβαρές συνθήκες λιτότητας. Ο Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε για το δημοψήφισμα, θέλει τους ανθρώπους να ψηφίσουν "Όχι" γιατί πιστεύει ότι αυτό θα του δώσει περισσότερη δύναμη να διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Από την άλλη, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι ένα «ΟΧΙ» στην ψηφοφορία θα είναι σαν να λένε στο υπόλοιπο της Ευρώπης ότι η Ελλάδα δεν θέλει να είναι πια μέρος της Ευρωζώνης. Η ψηφοφορία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αλλαγή στην κυβέρνηση».

Μάλιστα το CNN καταλήγει ότι στη συγκεκριμένη περίοδο, μία έξοδος από την ευρωζώνη θα δημιουργήσει χειρότερα προβλήματα: «Αν η Ελλάδα επιστρέψει στο παλιό της νόμισμα, τη δραχμή, θα είναι πολύ διασπαστικό. Η αξία του χρήματος που οι άνθρωποι έχουν στην τσέπη τους (και στις τράπεζες) θα μειωθεί και η ζωή θα γίνει χειρότερη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου