Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Η επιστολή Π.Παυλόπουλου στον Ν.Τουσκ -Το μήνυμα που στέλνει

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την Τρίτη, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.

Ο κ. Παυλόπουλος ενημερώνει τον κ. Τουσκ για το χθεσινό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και για το κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε μετά από αυτό και που το υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του γγ του ΚΚΕ. Ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι η ετυμηγορία των πολιτών στο δημοψήφισμα δεν είναι για αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ.

Επίσης ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι η συναινετική απόφαση των περισσότερων ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων αποτελεί μια καθοριστική ευκαιρία για όλους τους εταίρους της ευρωζώνης να καταλήξουν σε οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη συμφωνία.

Το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
  • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις. 
  • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. 
  • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

Το πλήρες κείμενο της επιστολής όπως στάλθηκε στα αγγλικά:

«Dear Mr. President,
The recent vote of the Greek people in the referendum does not constitute a mandate to break away from the Euro zone, but a mandate to continue and strengthen the effort for attaining a socially just and economically viable agreement. The Government will assume the responsibility of continuing negotiations, and every political leader will contribute to this effort on the basis of their institutional and political role.

The common goal, in this context, is the pursuit of a solution that will ensure:
  • Covering, sufficiently, the financial needs of the country
  • Credible reforms, based on a fair distribution of burdens and the promotion of growth, with as few recessionary consequences as possible
  • A strong, front-loaded developmental program, primarily oriented to confronting unemployment and encouraging entrepreneurship
  • A commitment to beginning a substantial discussion on confronting the problem of the viability of Greek public debt 
The Political Leaders also underlined that the restoration of liquidity in the Greek banking system, in coordination with the ECB, constitutes an immediate priority.

The aforementioned consensual decision of most Greek Parliamentary parties constitutes a crucial opportunity for all euro zone partners to reach an economically and politically viable agreement.

I remain,
Sincerely yours,
H.E. Donald Tusk
President of the European Council»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου