Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Σκληρές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα θα είναι σε χρεοκοπία την Τετάρτη

Η Ελλάδα θα είναι σε χρεοκοπία το πρωί της Τετάρτης, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση.

«Αυτό το απόγευμα πήρα επιστολή από τον κ. Τσίπρα που τη συζητήσαμε στο Eurogroup. Η επιστολή ουσιαστικά περιελάμβανε δύο αιτήματα. Πρώτον, να επεκταθεί το παλιό πρόγραμμα, να κρατήσουμε αυτή την ομπρέλα. Δεύτερον, να ξεκινήσουμε συζητήσεις για ένα δεύτερο πρόγραμμα από τον ESM», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά από την τηλεδιάσκεψη.

Στη συνέχεια, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε στο γιατί απορρίφθηκε το αίτημα επέκτασης. «Το συζητήσαμε, αλλά έπρεπε να πάμε πίσω στο συμπέρασμα που καταλήξαμε το περασμένο Σάββατο, ότι μία επέκταση του παλιού προγράμματος απλά δεν είναι δυνατή. Τώρα επίσης δεν είναι δυνατή για πρακτικούς λόγους. Εκπνέει σε μερικές ώρες αλλά επίσης πολιτικά η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, δεν υπάρχει νέο έδαφος. Εχουμε περάσει αυτό το σημείο, ήρθε πολύ αργά για πολλούς λόγους», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας σχετικά με το αίτημα νέου προγράμματος ότι αυτό είναι πάντα πιθανό, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης, είναι μέλος του ESM και μπορεί να ζητήσει οικονομική στήριξη.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συνέχισε σε πιο σκληρό ύφος, μιλώντας για το δεύτερο αίτημα. «Υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να γίνει, οι Θεσμοί πρέπει πάλι να κάνουν πολλή δουλειά σε αυτό και στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, στην ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο δυστυχώς. Οπότε είναι ένας δύσκολος δρόμος για να εξετάσουμε».

Και τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι σε χρεοκοπία το πρωί της Τετάρτης. «Απλά λέω τα γεγονότα. Τα γεγονότα είναι ότι το πρόγραμμα θα εκπνεύσει απόψε, και η πληροφορία μου είναι ότι η Ελλάδα θα είναι σε χρεοκοπία αύριο γιατί θα χάσουν πληρωμές στους δανειστές τους. Αυτό είναι κάτι που δεν νομίζω ότι μπορούμε να σταματήσουμε από τώρα έως αύριο το πρωί».

Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες και στην ελληνική κυβέρνηση. «Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι τα πολιτικά κόλπα της ελληνικής κυβέρνησης που μας οδήγησαν σε αυτή την ατυχή κατάσταση. Εχουμε κι άλλη τηλεδιάσκεψη αύριο, για το νέο πρόγραμμα, αλλά με δεδομένες τις τρέχουσα πολιτική θέση που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου