Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Ο Ντάισελμπλουμ είχε απειλήσει προ 5 μηνών με capital controls

Την αποκάλυψη ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε απειλήσει ότι η Ελλάδα θα εξαναγκασθεί στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), εάν δεν υπέγραφε την ολοκλήρωση του δεύτερου μνημονίου, έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ρώτησα τον Ντάισελμπλουμ, αν αυτό που μου είπε για την υπογραφή του μνημονίου σημαίνει ότι θα είχαμε capital controls ή κατάρρευση τραπεζών, και εκείνος απάντησε θετικά, είπε ο Βαρουφάκης.

Η τακτική καθυστερήσεων έγινε από τους δανειστές, είπε ο υπουργός, για να επιβάλλουν την πολιτική τους στην Ελλάδα και σε επίρρωση αυτού σημείωσε ότι οι δανειστές μας έδωσαν αναλυτικά τις προτάσεις τους για πρώτη φορά στις 25 Ιουνίου.

Ο υπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι μία συμφωνία με τους δανειστές μπορεί να βρεθεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Το βασικό που θέλουμε την ερχόμενη Δευτέρα, είπε είναι να πάμε στο Eurogroup για μία βιώσιμη λύση, ενώ θεωρεί ότι και οι δανειστές θα είναι έτοιμοι για λύση της Δευτέρα, αλλά θα πρέπει να έχουν λάβει το μήνυμα από τον ελληνικό λαό.

Για το σημερινό Eurogroup, o Βαρουφάκης σημείωσε ότι κράτησε γενικά, με εξαίρεση κάποιες χώρες (ανέφερε τη Γαλλία), τη γραμμή της Μέρκελ να υπάρξει αναμονή έως το δημοψήφισμα. Σημείωσε ότι η νέα διαπραγμάτευση θα γίνει με βάση την πρόταση των πιστωτών που αποσύρθηκε, καθώς και σήμερα συζητήθηκε η νέα ελληνική πρόταση, με βάση τη θέση των πιστωτών.

Τα capital controls, είπε, θα αρθούν αμέσως μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς, καθώς τότε η ΕΚΤ θα χορηγήσει και πάλι ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Ο υπουργός χαρακτήρισε «κίνηση καλής θέλησης» να μη δεχθεί σήμερα την πρόταση των σκληρών μελών της ΕΚΤ για αύξηση στο κούρεμα που επιβάλλει επί της αξίας των ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες.

Για τη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης, ο Βαρουφάκης είπε ότι είναι όλοι μία ομάδα μετά τις 25 Ιουνίου, με ενιαία τακτική, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου