Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Μία οικογένεια ζει υπό γερμανική κατοχή -Το ριάλιτι στην Τσεχία που προκαλεί αντιδράσεις

Στον κόσμο της τηλεόρασης, όσοι περισσότεροι «φωνάζουν» για ένα πρόγραμμα, τόσοι περισσότεροι το βλέπουν. Ενα ριάλιτι στην Τσεχία όμως έχει ξεσηκώσει θύελλα.

Αιτία το αντικείμενό του, καθώς σε αυτή την εκπομπή μία οικογένεια ζει υπό την κατοχή των Γερμανών Ναζί, με τους κινδύνους και τις συνθήκες ζωής να αναπαριστώνται με ρεαλιστικό τρόπο. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε το Σάββατο το βράδυ από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CT, δίνοντας τροφή σε έντονες αντιδράσεις.

Η εκπομπή αποτελείται από 8 επεισόδια τα οποία θα μεταδοθούν ως τις 13 Ιουνίου, ενώ έχουν τίτλους όπως: «Κανόνες επιβίωσης», «Επιδρομή», «Με έναν γκεσταπίτη πίσω από την πόρτα» και μεταφέρει τους τηλεθεατές στις 15 Μαρτίου του 1939, την ημέρα που τα στρατεύματα του Χίτλερ κατέλαβαν τη χώρα.

Για τις ανάγκες της, επτά μέλη τριών γενιών μιας οικογένειας Τσέχων έζησαν μπροστά στις κάμερες επί δύο μήνες το καλοκαίρι του 2014 σε ένα απομονωμένο ορεινό σπίτι, ντυμένοι με κοστούμια της εποχής και έχοντας στη διάθεσή του φαγητά με το δελτίο. Εκεί έζησαν την καθημερινότητα της κατοχής, όπως η πείνα, οι διωγμοί και οι έφοδοι της Γκεστάπο.

Επαγγελματίες ηθοποιοί παίζουν τους ρόλους των άλλων κατοίκων, των Γερμανών στρατιωτών και των αξιωματικών της Γκεστάπο.

Ομως οι περισσότεροι δεν είδαν με καλό μάτι την αναβίωση εκείνης της «σκοτεινής» εποχής. «Ευτυχώς για την οικογένεια δεν θα τους συμπεριφερθούν όπως στους 82.309 Εβραίους που έζησαν υπό το προτεκτοράτο και οδηγήθηκαν από τους ναζί στα στρατόπεδα θανάτου», έγραψε η εφημερίδα Times of Israel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου