Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Λαφαζάνης και Ζωή κρίνουν το μέλλον της συμφωνίας

Τα δύο πιο σκληρά εσωκομματικά μέτωπα που καλείται να ξεπεράσει ο Αλέξης Τσίπρας για να κλειδώσει η συμφωνία με τους εταίρους είναι αυτά που έχουν ανοίξει τα δύο κορυφαία στελέχη Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Από τη μία πλευρά, η πρόεδρος της Βουλής ασκεί συνεχώς κριτική στην κυβέρνηση και δημιουργεί «εντάσεις» με τους δανειστές, ενώ η άρνησή της να δώσει τα αποθεματικά της Βουλής επιβεβαίωσε πως η κα Κωνσταντοπούλου έχει σηκώσει «μπαϊράκι».

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνεχώς διαφοροποιείται από την κεντρική πολιτική «γραμμή» του Αλέξη Τσίπρα και καλεί την κυβέρνηση να μείνει ανυποχώρητη στις προεκλογικές της θέσεις.

«Μπαϊράκι» Ζωής για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και τα αποθεματικά της Βουλής

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προφανώς δεν είχε υπολογίσει πως όταν πρότεινε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη θέση της προέδρου της Βουλής θα είχε να αντιμετωπίσει τόσο έντονη εσωκομματική αντιπολίτευση. Την ώρα που η στάση της απέναντι στη Χρυσή Αυγή εξοργίζει κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση, ήρθε και η στάση της στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με «βόμβες» για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά και η άρνησή της να δώσει τα αποθεματικά της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η κα Κωνσταντοπούλου έθεσε ερωτήματα για την απομείωση του χρέους και το ΔΝΤ, για τις «κόκκινες γραμμές» και την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης διατύπωσε ενστάσεις για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Από τα λεγόμενά της, πάντως, αρκετοί στάθηκαν στο γεγονός πως ανέδειξε με τον πλέον έντονο τρόπο την αθέτηση των δεσμεύσεων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ως ένα «κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, το οποίο δεν έχει και καμία νομική υπόσταση. Περιέχει τον οδικό χάρτη της διαπραγμάτευσης και έχουμε ήδη διανύσει έναν δρόμο, άρα είναι άστοχο να μιλάμε για την 20ή Φεβρουαρίου».

Λαφαζάνης: Να μείνει ανυποχώρητη η κυβέρνηση στις προεκλογικές της θέσεις

Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του επιχειρούν «μασάζ» συστράτευσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών, η Αριστερή Πλατφόρμα ξαναχτυπά με ένα κείμενο-καταπέλτη.

Ενα άρθρο που ανέβηκε στο iskra.gr, ιστοσελίδα που απηχεί τις απόψεις της τάσης της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καλεί την κυβέρνηση να μείνει ανυποχώρητη στις προεκλογικές της θέσεις.

Με τίτλο «Οι δανειστές δεν διαπραγματεύονται. Εκβιάζουν συμφωνία άτακτης υποχώρησης», η ιστοσελίδα τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας συμβιβασμός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις.

Καλεί, τέλος, τους Ελληνες να μη φοβούνται τις απειλές. «Σε μια ευρωζώνη που παραπαίει μέσα στα αδιέξοδά της, οι απειλές περί πτώχευσης και επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα, με τις οποίες επιχειρούν οι κυρίαρχοι ευρωενωσιακοί κύκλοι να εκβιάσουν και να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε ταπεινωτική υποχώρηση, δεν θα πρέπει να σκιάζουν τον ελληνικό λαό» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Και από το βήμα του συνεδρίου του Economist, όμως, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε τη θέση της Αριστερής Πλατφόρμας, υποστηρίζοντας πως «οι ευρωενωσιακές αδιαλλαξίες είναι που προκαλούν τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις και όχι οι δήθεν αναχρονιστικές εμμονές της χώρας μας. Είναι πολλοί και ισχυροί οι κύκλοι στην ΕΕ και στο ΔΝΤ που επιδιώκουν αυτήν την ώρα να πνίξουν και να στραγγαλίσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα. Αν κάποιοι σχεδιάζουν μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική από την οποία θέλουν να αποκλείσουν την Ελλάδα γιατί δεν θέλει να υποταχθεί, τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι μια τέτοια Ευρώπη θα είναι ανάπηρη, θα πρέπει να ξέρουν ότι αρχίζουν να ξηλώνουν την ευρωπαϊκή κάλτσα».

Τσίπρας, μόνος, απέναντι σε δανειστές και συντρόφους

Η εσωτερική ανταρσία στον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές έχει στο εξής δύο επικεφαλής: τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αν η διαπραγμάτευση οδηγήσει σε συμβιβασμό και απέχει από τις ακραίες αντιμνημονιακές θέσεις που έχει εκφράσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει έναν οδυνηρό ιδεολογικό συμβιβασμό από τους συντρόφους του.

Τα δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν δύο επιλογές:
Ή θα την ψηφίσουν διαφωνώντας δημόσια.
Ή θα την υπονομεύσουν επιλέγοντας τη γραμμή της ρήξης.

Αν συμβεί το δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα οδηγηθούν σε έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.

Η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει με αποσταθεροποίηση, ενώ η χώρα θα οδηγηθεί σε ανάγκη σχηματισμού άλλου κυβερνητικού σχήματος ή θα επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει παραδεχθεί ότι δεν έλαβε εντολή να οδηγήσει τη χώρα εκτός του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου