Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Forbes: Λάθος του Ντράγκι να προεξοφλήσει ότι η Ελλάδα θα μείνει εντός ευρώ

Εντονη κριτική ασκεί στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το Forbes για την διάψευση που έκανε ότι ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.

«Ήταν τεράστιο λάθος του Ντράγκι να προεξοφλήσει χθες Σάββατο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ έτσι κι αλλιώς» υποστηρίζει το Forbes. Αντιθέτως, αναφέρει ότι θα έπρεπε να δηλώσει πως «η Ελλάδα θα παραμένει στην Ευρωζώνη εφόσον και μόνο η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει με τους Εταίρους τότε και μόνο τότε θα παραμείνει στο Ευρώ».

Η κριτική του άρθρου εστιάζεται στην τακτική και όχι στην ουσία, καθώς ο Tim Worstall παραδέχεται ότι την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επιθυμούν στην ουσία όλοι: Η ΕΚΤ, τα μέλη της ευρωζώνης, οι πολίτες της χώρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δήλωση – λάθος του Ντράγκι δίνει καθαρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστηρίζει πως η Ελλάδα αξίζει μια νέα συμφωνία για το χρέος» τονίζει ο αρθρογράφος.

Οπως εξηγεί, οι Ελληνες επιμένουν να θέλουν να διαπραγματευτούν υπό τους δικούς τους όρους, κι όχι αυτών των κρατών της Ευρωζώνης που θέλουν να τους επιβληθούν, γιατί κατά βάθος επικρατεί η αίσθηση οτι όλοι επιθυμούν την παραμονή τους στην Ευρωζώνη.

«Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ ήταν ένα τεράστιο διαπραγματευτικό λάθος» καταλήγει ο Worstall αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί οτι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ίσως να μην έκανε από αφέλεια αυτή τη δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου