Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Το αίμα του εισαγγελέα ομήρου "πνίγει" την Τουρκία -Συγκλονιστικές εικόνες από τη στιγμή της επιχείρησης

Η ομηρία του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίν Κιράζ τελείωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο: με τον όμηρο και τους απαγωγείς του νεκρούς μετά από επιχείρηση της αστυνομίας. Η Τουρκία ακόμη δεν έχει συνέλθει από το σοκ και οι πληγές που άνοιξαν είναι πάρα πολλές.

Η στιγμή που μέσα από το κτίριο της εισαγγελίας στην Κωνσταντινούπολη ακούγονται πυροβολισμοί και η αστυνομία αποφασίζει να κάνει την επέμβασή της έχει καταγραφεί από κινητά και κάμερες που είχαν... κατασκηνώσει έξω από το δικαστικό μέγαρο, με τους δημοσιογράφους να έχουν κατασκηνώσει από νωρίς για να καλύψουν την εξέλιξη της ομηρίας του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίν Κιράζ.

Όσο κι αν προσπάθησε η κυβέρνηση Ερντογάν - Νταβούτογλου να επιβάλει το νόμο της σιωπής (σ.σ. ζήτησε από τα ΜΜΕ να μην μεταδίδουν τίποτα την ώρα που η ομηρία ήταν σε εξέλιξη), το θέμα ήταν πρώτο θέμα στην Τουρκία. Και πως μπορούσε να μην είναι;

Τα μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) εισέβαλαν στο πολυτελές και υπερσύγχρονο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης το μεσημέρι της Τρίτης, περίπου στις 12:30. Εκμεταλλεύτηκαν (αν δεν το προκάλεσαν κιόλας) το μπλακ άουτ μαμουθ που είχε βυθίσει στο σκοτάδι τόσο την πόλη όσο κι άλλες περίπου 40 επαρχίες της Τουρκίας, ανάμεσά τους και η πρωτεύουσα Άγκυρα.




Ο μοναδικός του στόχος ήταν ο εισαγγελλέας Μεχμέτ Σελίν Κιράζ, ο άνθρωπος στον οποίο είχε ανατεθεί η έρευνα για το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελκάν. Το 15χρονο αγόρι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και των διαδηλώσεων με αφορμή το πάρκο Γκεζί τον Ιούνιο του 2013, είχε τραυματιστεί από κάνιστρο δακρυγόνου στο κεφάλι. 269 μέρες μετά, τον Μάρτιο του 2014, πέθανε. Αμέσως άνοιξε έρευνα για το ποιος ήταν ο αστυνομικός που τον τραυμάτισε. Η υπόθεση ήταν και η αφορμή της αιματηρής ομηρίας.

Τα μέλη του DHKP-C, της οργάνωσης που κάποτε είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Ερντογάν, έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο του εισαγγελέα, του έκλεισαν το στόμα με ένα πανί και τον έβγαλαν φωτογραφία και την ανέβασαν στο twitter. Απαίτησαν να εμφανιστούν δημόσια οι αστυνομικοί που ευθύνονται για το θάνατο του 15χρονου και να αναλάβουν την ευθύνη. Έδωσαν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 15:30. Η προθεσμία τελείωσε αλλά ο εισαγγελέας ζούσε.




Γι' αυτό ίσως ευθύνεται ο πατέρας του 15χρονου Μπερκίν Ελκάν. Κλήθηκε να συμμετέσχει στις διαπραγματεύσεις. Έκανε έκκληση να μη χυθεί άλλο αίμα, αρκετό ήταν εκείνο του παιδιού του. Αλλά κανείς δεν τον άκουσε.

Το βράδυ άρχισε να πέφτει. Η ηλεκτροδότηση είχε πια επανέλθει αλλά στην ουσία η Τουρκία ήταν στο σκοτάδι. Έξω από το κτίριο της εισαγγελείας δημοσιογράφοι, αστυνομία, ειδικές δυνάμεις. Περίπου στις 20:30 από το κτίριο ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει η επίθεση των ειδικών δυνάμεων.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο κτίριο και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Δυο από τους δράστες έπεσαν νεκροί. Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε και ο όμηρος. Η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολη έχει κι αυτή καταγραφεί. Εικόνες συγκλονιστικές, ενός ανθρώπου που πάλευε για τη ζωή του.

Το πουκάμισό του γεμάτο αίματα. Εκείνος στο φορείο και ένας από τους τραυματιοφορείς του κάνει μαλάξεις. Προσπαθούν να τον κρατήσουν στη ζωή. Αμέσως τον έβαλαν στο χειρουργείο. Η επέμβαση κράτησε ώρες. Αλλά ο Μεχμέτ Σελίν Κιράζ δεν κατάφερε να βγει από την περιπέτειά του ζωντανός. Ακόμη ένα θύμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου