Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Financial Times: Τι φοβάται περισσότερο η Μέρκελ στην αντιπαράθεσή με τον Τσίπρα

Σε ένα μπρα-ντε-φερ με αβέβαιη κατάληξη αναδεικνύει η οικονομική εφημερίδα την αντιπαράθεση Ελλάδας-Γερμανίας, τονίζοντας τις δυσκολίες του Έλληνα πρωθυπουργού και αφιερώνοντας παράλληλα τα αδιέξοδα της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

"Όταν η ελληνική ηθική και τα γερμανικά μαθηματικά πρέπει να βρουν κοινά σημεία" είναι ο τίτλος του άρθρου της Financial Times που περιγράφει με πολύ γλαφυρό τρόπο την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και αναλύει διεξοδικά ποια είναι τα αδύναμα σημεία της Γερμανίας που ενδέχεται να την κάνουν να αλλάξει στάση. Ο αρθρογράφος περιγράφει τις πολιτικές προθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ως αίνιγμα, ενώ σημειώνει πως ούτε η κα. Μέρκελ, ούτε και ο κ. Σόιμπλε μπορούν να είναι σίγουροι για αυτές. Είναι εκβιασμός; Πόκερ; Ή πολιτική αυτοκτονία; Το κείμενο αναφέρεται στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο, σημειώνοντας πως μπορεί να έγινε σε καλύτερο από το αναμενόμενο κλίμα, όμως λίγη ουσιαστική πρόοδο απέφερε.

Ολοκληρώνοντας την ανάλυσή του για τον Έλληνα πολιτικό, εκτιμά πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης, φιλελεύθεροι ή κεϋνσιανιστές στέκονται ενωμένοι απέναντι σε κάθε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πάντως πως ενώ τα πράγματα δείχνουν σκοτεινά για την ελληνική κυβέρνηση, ίσως να έχουν πολύ καλύτερη κατάληξη από ότι θα περίμενε κανείς. Κι αυτό γιατί η βασική αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα είναι πιο αδύναμη πολιτικά από όσο δείχνει.

"Είναι αλήθεια πως η επιρροή της Καγκελαρίου μπορεί να κρίνει κατά πόσο η Ελλάδα θα μείνει εντός ή θα βγει από την ευρωζώνη. Όμως, όσο δυνατό και να είναι αυτό το χαρτί, η ευαισθησία πίσω από την ιστορία της Γερμανίας το καθιστά αδύνατο να χρησιμοποιηθεί" αναφέρει το δημοσίευμα. Η Καγκελάριος, αναφέρει το δημοσίευμα κατέχει εξουσία χωρίς προηγούμενο μεταξύ τον προκατόχων της στη μεταπολεμική Γερμανία, όμως δεν μοιάζει να απολαμβάνει αυτή της την ισχύ. Έχει επιμείνει πολλές φορές πως δεν είναι εκείνη που αποφασίζει, αλλά και οι 19 χώρες της ευρωζώνης από κοινού. Αυτό όμως αποτελεί μύθο, όπως δεν χάνει ευκαιρία να υποδείξει ο κ. Τσίπρας. Η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να καταδείξει πως μια παράδοση της ελληνικής κυβέρνησης στη Μέρκελ, θα ήταν υποταγή στη Γερμανία από μέρους ολόκληρης της Ευρώπης. Η ελληνική ρητορική είναι ηθική, ενώ η γερμανική βασισμένη στα μαθηματικά. Αυτό αφήνει μικρά σημεία σύγκλισης για να φτάσουν οι δύο χώρες σε έναν πραγματιστικό συμβιβασμό προς τον οποίο τείνει γενικά η ΕΕ.

Η γερμανική πολιτική αλλάζει

Με την πρόοδο να φαίνεται αδύνατη χωρίς την υποχώρηση μιας ή και των δύο πλευρών, έμπειροι πολιτικοί και αξιωματούχοι στη Γερμανία από το συνασπισμό της κα. Μέρκελ ολοένα και περισσότερο αποκηρύσσουν τα στυγνά οικονομικά, προτάσσοντας τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. "Η Ελλάδα, λένε, είναι καίριος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένα ανάχωμα απέναντι σε μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στη μοίρα της" σημειώνει το δημοσίευμα που βλέπει πίσω από την αλλαγή στάσης τον πρόδρομο για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, που θα ήταν αλλιώς αδύνατο να υποστηριχθεί πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας.

Τέλος, η financial times επισημαίνει πως υπάρχει μια ακόμη παράμετρος που τοποθετεί την Καγκελάριο σε δύσκολη θέση. "Αυτό που φοβάται περισσότερο η Καγκελάριος είναι να δοθεί η εντύπωση πως η γερμανική υπερδύναμη είναι υπεύθυνη για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου