Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: Εντιμος συμβιβασμός όχι συνθηκολόγηση -Επίθεση σε Σαμαρά

Στον απόηχο της έναρξης των συζητήσεων στο Brussels Group, που έγινε μέσα στο σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε απόψε το ελληνικό κοινοβούλιο για την πορεία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους.


Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν υπάρχει μυστική διπλωματία και πως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν όλα όσα συμβαίνουν με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Για το πλεόνασμα ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως αυτό δεν ήταν αυτό που διαφήμιζε προεκλογικά ο κ. Σαμαράς, ενώ για τα δημόσια ταμεία σημείωσε πως δεν είχαν τίποτα μέσα και υπήρχε ταμειακό έλλειμμα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για τη λίστα μέτρων ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αντί για περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στον ΦΠΑ και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θα αντιπροτείνουν ένα πρόγραμμα χωρίς υφεσιακά μέτρα, ώστε να μην πληρώνουν πάντα το βάρος, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δήλωσε πως είναι απαραίτητη γιατί διαφορετικά είναι αδύνατη η πληρωμή του χρέους. Προανήγγειλε πως μέχρι τον Ιούνιο θα ανοίξει αυτή η συζήτηση για το χρέος.

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν φερέφωνα. Κάλεσε την αντιπολίτευση να αποφασίσει: "Υπογράψαμε μνημόνιο όπως λέτε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή ή πάμε για τα βράχια όπως λέτε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο", σημειώνοντας πως και τα δύο δεν μπορούν να συμβαίνουν.

Κάλεσε προσωπικά τον κ. Σαμαρά και τον κ. Θεοδωράκη να του πουν εάν είναι μνημόνιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ή η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Όπως εξήγησε η νέα κυβέρνηση επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές και όχι μία άνευ όρων συνθηκολόγηση.

Κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τον ρώτησε γιατί δεν έκαναν ελέγχους για τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ επικαλέστηκε και δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας που ανέφερε πως στη λίστα Λαγκάρντ ήταν και ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Παπασταύρου. Μάλιστα, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως έκανε μόλις 10 αιτήματα προς τις ελβετικές τράπεζες για τους έλληνες που φοροδιαφεύγουν.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε μεγάλη σύγχυση, είναι το non paper που έστειλε το Μαξίμου.

Η σύγχυση προκλήθηκε από την διόρθωση που υπήρξε στο non paper που στάλθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, αφού αρχικά στο κείμενο είχε συμπεριληφθεί μία παράγραφος, στην οποία χαρακτηριζόταν αντιδεοντολογική πράξη η δημοσίευση στο twitter από δημοσιογράφους, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός θα δήλωνε απόψε στην Βουλή πως θα προσωρήσει σε στάση πληρωμών.

Συγκεκριμένα ανφερόταν στο κείμενο: "Το να γράφει επωνύμως δημοσιογράφος σε twitter ότι υπάρχει πληροφορία ότι το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας θα ανακοινώσει στάση πληρωμών και στη συνoέχεια να ισχυρίζεται ότι μια πληροφορίας είναι, δεν δεσμεύεται από κάτι και μπορεί να πέσει έξω δεν είναι και τόσο δεοντολογικό. Ούτε, βέβαια, ευσταθεί αυτό που υποστηρίζει ότι τα social media είναι κάτι άλλο. Η πρόκληση ανησυχίας δεν είναι κάτι άλλο, ενώ υποστηρίζει ότι ο δημοσιογράφος μπορεί να πέφτει και έξω. Ας το παραδεχτεί. Έστω και μετά την ομιλία Τσίπρα…".

Ωστόσο, μετά από λίγη ώρα στάλθηκε ένα διορθωμένο κείμενο, στο οποίο η συγκεκριμένη παράγραφος, καθώς και άλλα πέντε σημεία τα οποία είχαν να κάνουν με τα δημοσιεύματα που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, είχαν διαγραφεί.

Αυτή η αλλαγή προκάλεσε πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι αναμένεται να ανακοινώσει (ή όχι) ο πρωθυπουργός απόψε το βράδυ στη Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου