Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Πως ένα κομμάτι ξύλου μετατρέπει το απλό ουίσκι σε... νέκταρ και εκτοξεύει την ποιότητα

Οι λάτρεις του ουισκιού φαίνεται πως βρήκαν το... μαγικό τους ραβδί. Ενα μικρό κομμάτι ξύλου με την ικανότητα να χαρίζει στο απλό ουίσκι την γεύση ενός άλλου, καλύτερου και αρκετά πιο ακριβού.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθεί το κομμάτι του ξύλου, που ονομάζεται Oak Tool, μέσα στο μπουκάλι για 24 ώρες. Αφού περάσει αυτό το διάστημα, το ουίσκι θα έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να αποκτήσει... μια ονειρική γεύση.

Το μυστικό της επιτυχίας του Oak Tool βρίσκεται στην τεχνική με την οποία έχει κοπεί. Πρόκειται για ένα απλό κομμάτι ξύλο, το οποίο όμως έχει σχεδιαστεί με κατάλληλο τρόπο ώστε να αυξάνει κατά πολύ την ταχύτητα ωρίμανσης. Το ουίσκι ωριμάζει, βελτιώνοντας την γεύση του και αποβάλλοντας της τοξίνες του, μόνο κατά την διάρκεια που βρίσκεται μέσα σε ξύλινο βαρέλι. Από την στιγμή που θα μπει σε μπουκάλι και έπειτα, η «ηλικία» του παραμένει σταθερή.

Οι χημικοί του πρότζεκτ «Whiskey Elements», αφού προμηθεύτηκαν με ουίσκι διαφόρων τιμών, άρχισαν να εξερευνούν την χημική του σύσταση. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι διαφορές ανάμεσα στα ποτά βρίσκονται σε ελάχιστα σημεία, που κάνουν όμως τη διαφορά. Ενα φθηνότερο ουίσκι περιέχει μεγαλύτερο αριθμό τοξινών όπως η ακεταλδεΰδη, η οποία ευθύνεται για τα hangover, και η μεθοξυφαινυλοξίνη. Παράλληλα, τόσο η γεύση του όσο και η υφή του έχουν ωριμάσει περισσότερο καιρό μέσα στα ξύλινα βαρέλια.

Το Oak Tool είναι φτιαγμένο από ξύλο που έχει κοπεί κάθετα ώστε να μην απορροφά και να αλλοιώνει το ουίσκι. Η μόνη του επίδραση πάνω στο ποτό, είναι η... επίσπευση της ωρίμανσης του. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία, αφού το ξύλο δεν περιέχει προσθετικά γεύσης. Η μικρή ποσότητα ουισκιού που περιέχει ένα μπουκάλι, είναι ικανή να ωριμάσει μέσα σε μια μέρα από το θαυματουργό ξύλο.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το πρότζεκτ «Whiskey Elements» και το Oak Tool:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου