Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Eρευνα-σοκ στις ΗΠΑ: Επικίνδυνα για καρκίνο τα ποτηράκια του καφέ

Η πιο συνηθισμένη εικόνα στο δρόμο ή στα γραφεία: την ώρα της δουλειάς ή περπατώντας να απολαμβάνεις τον καφέ σου σε ένα πλαστικό ποτήρι.

Υπάρχει τίποτα μεμπτό σε αυτό; Το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ λέει «ναι», υπάρχει κίνδυνος. Μια έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα δέκα επιστημόνων, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου προς τους καταναλωτές.

Για όλα ευθύνεται το στυρένιο. Η συγκεκριμένη ουσία, που ανήκει στην οικογένεια των αρωματικών υδρογονανθράκων, χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή των λευκών ποτηριών από φελιζόλ (διογκωμένη πολυστερίνη), μέσα στα οποία σερβίρεται ο καφές που παίρνουμε μαζί μας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η δρ. Jane Henney, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών των ΗΠΑ, τα ευρήματα αυτά είναι ακόμη πρώιμα.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα συμπεράσματα αυτά αποτελούν μια εκτίμηση κινδύνου. Το συμπέρασμα της επιτροπής δείχνει ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, που υποστηρίζουν ότι το στυρένιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, αλλά αυτό δεν αποκλείει να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις, όπως η τύχη και η εμπλοκή άλλων παραγόντων που είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσουμε», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών είναι μέλος των Εθνικών Ακαδημιών των ΗΠΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται το Ινστιτούτο Ιατρικής, η Εθνική Ακαδημία Επιστημόνων και η Εθνική Ακαδημία Μηχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου