Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Δείτε πως από το πουθενά μπορεί να γίνει χάος πάνω στον πλανήτη! -Μύκητας απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών!

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα από τα αυξημένα κρούσματα του Wheat Rust, σε καλλιέργειες σιτηρών ανά τον πλανήτη.

Όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο του θέμα ο Independent της Κυριακής, μια έξαρση αυτής της ασθένειας, θα μπορούσε να εξαφανίσει από προσώπου Γης όλες τις σοδιές του πλανήτη.

Ο μύκητας Wheat Rust (που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως η «σκουριά του σιταριού»), έλαβε το όνομα του από την χαρακτηριστική ζημιά που κάνει στα φυτά που προσβάλει, καθώς αυτά αποκτούν το χρώμα της σκουριάς.

Η ασθένεια που στους επιστημονικούς κύκλους είναι γνωστή και ως η «πολιομυελίτιδα της γεωργίας» λόγο της σοβαρότητάς της, μέχρι στιγμής έχει ανιχνευθεί σε καλλιέργειες στην Αφρική, στην κεντρική και νότιο Ασία, στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη.

Η επιπτώσεις του μύκητα είναι γνωστές από την δεκαετία του ΄50, όταν σάρωσε το 40% της σοδιάς των σιτηρών στην επικράτεια της Βορείου Αμερικής. Οπότε η δυναμική επανεμφάνιση της ασθένειας έχει σημάνει συναγερμό, καθώς αποτελεί απειλή για την παγκόσμια επάρκεια τροφίμων.

Από την επιδημία της δεκαετίας του ’50 ως και σήμερα έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμυρίων λιρών για την ανάπτυξη ποικιλιών σιτηρών τα οποία θα είναι ανθεκτικά στον μύκητα. Παρόλα αυτά μια επιδημία που έπληξε το 1999 καλλιέργειες στην Ουγκάντα, αποδείχθηκε ότι ήταν απότοκο μιας μετάλλαξης του Wheat Rust.

Το περιστατικό τότε σήμανε συναγερμό, αναφορικά με την ταχύτητα μελλοντικών μεταλλάξεων και την διάδοση τους στις καλλιέργειες.

Για να επανέλθουμε στο τώρα, βρετανοί βοτανολόγοι υπολόγισαν με βάση τις τελευταίες εξελίξεις ότι το 90% όλων των ποικιλιών σιτηρών που καλλιεργούνται στην Αφρική, μπορούν να πέσουν θύματα της ασθένειας. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτός του τεράστιου οικονομικού κόστους, η ανθρωπιστική καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη.

Στην Ευρώπη

Μόλις πέρσι η Γερμανία έγινε μάρτυρας του πρώτου ξεσπάσματος της ασθένειας μετά από 50 χρόνια. Όπως δήλωσε η δρ. Kerstin Flath του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κέντρου Ερευνών για τα Καλλιεργήσιμα Φυτά, η επιδημία εμφανίστηκε «μετά από μια περίοδο με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και μια επίσης ασυνήθιστη αργή ανάπτυξη των σιτηρών, λόγο των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στα τέλη της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού».

Η πιο πρόσφατη

Η επόμενη εμφάνιση της ασθένειας ήταν εκ νέου στην Αφρική μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα στην Αιθιοπία, όπου οι καλλιεργητές σιτηρών έχασαν κατά μέσο όρο το 50% των σοδιών τους, ενώ στις χειρότερες περιπτώσεις το ποσοστό ανέβηκε στο 70% .

Λήψη μέτρων

Τον περασμένο μήνα έλαβε τόπο στο Μεξικό ένα συνέδριο που συγκέντρωσε ειδικούς επί του θέματος από όλο τον πλανήτη, καθώς τα νέα από τις καλλιέργειες δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Ο μύκητας επέστρεψε και χρειάζεται η άμεση λήψη μέτρων.

Βέβαια η κατάσταση δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη λόγο της φύσης του «αντιπάλου: Ο Wheat Rust αναπαράγεται μέσω εκατομμυρίων αερομεταφερόμενων σποριδίων , τα οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να μεταφερθούν μακριά και να μολύνουν τις καλλιέργειες.

Το ζήτημα άρχισε να απασχολεί έντονα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ο Fazil Dusuneli, από την διεύθυνση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έκανε λόγο ότι ο εν λόγο μύκητας μαζί με την ξηρασία, αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις στην καλλιέργεια σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η απειλή είναι υπαρκτή και ζήτησε συνεργασία των ανεπτυγμένων χωρών για να ηγηθούν της μάχης κατά του Wheat Rust.

Πλέον η επιστημονική κοινότητα πρέπει να επιδοθεί εκ νέου σε έναν αγώνα δρόμου, για την δημιουργία ανθεκτικών ποικιλιών σιτηρών, ώστε να εκλείψει το «φάντασμα» ενός παγκόσμιου λοιμού με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον πληθυσμό του πλανήτη.
το είδαμε capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου