Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Μισθός εκπαιδευτικού: 1.800 ευρώ στην Αργεντινή, 600 στην Ελλάδα!

Δραματικές ανακατατάξεις έχει φέρει η οικονομική κρίση σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες που «επισκέφθηκε» το ΔΝΤ, σύμφωνα με έρευνα των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση.

Τα συμπεράσματα παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η ΟΛΜΕ και σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα είναι τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την παιδεία, ενώ προηγούνται οι: Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία, χώρες από τις οποίες «πέρασε» το ΔΝΤ. Η χώρα μας, όμως, είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών. Όσον αφορά στις δαπάνες των χωρών για την εκπαίδευση, η πρώτη σε ποσοστό μείωσης είναι η Λετονία με 55%, δεύτερη η Ρουμανία με 50%, τρίτη η Ουγγαρία με 27% και τέταρτη η Ελλάδα με 20%. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών (30%) και δεύτερη σε περικοπές συντάξεων εκπαιδευτικών (20%).

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι ότι στην Αργεντινή, οι βασικές μηνιαίες αποδοχές του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι σήμερα, σε αντιστοιχία περίπου 1.800 ευρώ καθαρά, ενώ στη χώρα μας 600 ευρώ.

Ακόμη, μεταξύ άλλων έγινε γνωστό ότι περικοπές σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις, έχουν γίνει σε χώρες όπως Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία κλπ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε επίσης, ότι στην Ισπανία έγινε «κατάργηση των έξτρα αμοιβών και μείωση του μισθού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας». Στην Ουγγαρία έγινε «κατάργηση των μηνιαίων υποτροφιών, περικοπές στις πρόσθετες παροχές (κουπόνια για γεύματα, κουπόνι διακοπών, των συνταξιοδοτικών ταμείων, οικονομική στήριξη για τα παιδιά σχολικής ηλικίας των εκπαιδευτικών)». Στην Τσεχία «τα κονδύλια για κοινωνικές παροχές (κουπόνια φαγητού, λοιπές παροχές) μειώθηκαν από το 2% στο 1%», στη Βουλγαρία «οι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται για τις επιπλέον ώρες εργασίας. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πολύ συχνά δεν πληρώνεται. Η εξέλιξη της σταδιοδρομίας σε πολλές περιπτώσεις έχει σταματήσει».

Και στην Ελλάδα: «Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης 356 ευρώ- 100% περικοπή, επίδομα διδακτικής προετοιμασίας 105 ευρώ- περικοπή 100%, επίδομα γάμου 35 ευρώ- 100% περικοπή, επίδομα για μεταπτυχιακές σπουδές 45- 75 ευρώ- 100% περικοπή, αποζημίωση για τη διδασκαλία μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες 195 ευρώ- 100% περικοπή».
πηγή:efthimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου